Ευθεία επίθεση από Νετανιάχου κατά Αμπάς

Ευθεία επίθεση από Νετανιάχου κατά Αμπάς

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες συγκρούσεις μεταξύ νεαρών Παλαιστινίων και αστυνομικών δυνάμεων του Ισραήλ ξέσπασαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ύστερα από τον θάνατο του Παλαιστινίου που είχε ρίξει προηγουμένως το αυτοκίνητό του σε στάση του τραμ, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα βρέφος τριών μηνών και να τραυματιστούν έξι Ισραηλινοί πολίτες. Τρεις ημέρες νωρίτερα, Ισραηλινός έποικος είχε σκοτώσει, παρασύροντας με το αυτοκίνητό του, πεντάχρονη Παλαιστίνια στην πόλη Σιντζίλ της Δυτικής Οχθης.

Η νέα έκρηξη βίας πυροδοτήθηκε από την επέκταση των ισραηλινών εποικισμών σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη από την κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και από τις πρωτοβουλίες συμμάχων του για την αναθεώρηση του καθεστώτος που διέπει ιερούς χώρους στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Η ένταση μεταφέρθηκε και στο πολιτικό επίπεδο, καθώς ο Νετανιάχου κατηγόρησε προσωπικά τον μετριοπαθή πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ως υπεύθυνο για την «τρομοκρατική επίθεση» της Τετάρτης. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επικαλέσθηκε ομιλία του Αμπάς, την περασμένη Παρασκευή, με την οποία καλούσε τους Παλαιστινίους να αποτρέψουν «με κάθε μέσο» την είσοδο Ισραηλινών εποίκων στο τέμενος Αλ Ακσα, τον τρίτο πιο ιερό χώρο θρησκευτικής λατρείας των όπου Γης μουσουλμάνων, ύστερα από τα τεμένη της Μέκκας και της Μεδίνας.

Απαντώντας στον Νετανιάχου, ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής Ναμπίλ Αμπουρντέινα δήλωσε χθες πως οι αιτίες της αναζωπύρωσης της βίας βρίσκονται στη συνεχιζόμενη κατοχή και την προσπάθεια ενσωμάτωσης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ.

Δράστης της προχθεσινής επίθεσης στη στάση του τραμ ήταν ο ηλικίας 21 ετών Αμπντελραχμάν Σαλούντι, από τη συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ Σιλουάν. Τη Δευτέρα, Ισραηλινοί έποικοι προστατευόμενοι από ένοπλες δυνάμεις της χώρας τους κατέλαβαν δύο κτίρια σε αυτή τη συνοικία, όπου διαμένουν περίπου 50.000 Παλαιστίνιοι και λίγες εκατοντάδες Ισραηλινοί έποικοι. Την πρωτοβουλία για την επέκταση των εβραϊκών εποικισμών στην πόλη είχε η μη κυβερνητική οργάνωση Ατερέτ Κοανίμ, στόχος της οποίας είναι να αποτραπεί η επιστροφή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ στους Παλαιστινίους, στην προοπτική της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους.

Ανησυχούν οι ΗΠΑ

Πριν από δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση Ομπάμα είχε καταγγείλει την εγκατάσταση και νέων εποίκων στην περιοχή ως «προκλητική ενέργεια». Η επέκταση των ισραηλινών εποικισμών στην Ιερουσαλήμ και γύρω από αυτήν αποτελεί το πιο εκρηκτικό πρόβλημα που απειλεί να ανατινάξει την ήδη προβληματική ειρηνευτική διαδικασία, καθώς ακυρώνει μια από τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Ωστόσο, ο Νετανιάχου εμφανίστηκε χθες να αψηφά για άλλη μία φορά τις αμερικανικές πιέσεις. «Η Ιερουσαλήμ είναι ενωμένη και αδιαίρετη. Ηταν, είναι και θα είναι η αιώνια πρωτεύουσα του Ισραήλ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Την ανησυχία της για τις προθέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης αναφορικά με το τέμενος Αλ Ακσα εξέφρασε στο μεταξύ η Ιορδανία.

Κατά τη διάρκεια των χθεσινών ταραχών, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν 17 Παλαιστινίους στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, τη Χεβρώνα και τη Βηθλεέμ. Αίσθηση προκάλεσε βίντεο της ισραηλινής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων B΄ Tselem που απεικονίζει Ισραηλινούς στρατιώτες να συλλαμβάνουν και να περνούν χειροπέδες σε 11χρονο, πνευματικά καθυστερημένο Παλαιστίνιο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή