Μείωση προσαυξήσεων, έκπτωση επιτοκίου σε όσους έχουν υπαχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις

Μείωση προσαυξήσεων, έκπτωση επιτοκίου σε όσους έχουν υπαχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά είναι τα οφέλη για όσους υπαχθούν στη νέα ρύθμιση, ενώ επιπλέον μείωση στις προσαυξήσεις και αναδρομικό όφελος στην έκπτωση του επιτοκίου προβλέπεται για τους οφειλέτες που ήδη έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση της «νέας αρχής».

Στην τροπολογία προβλέπεται αναλυτικά ότι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 48 δόσεων (απομένουν 33 πλέον), μπορούν να ενταχθούν στη νέα, με έκπτωση στο επιτόκιο από 8,76% για τις εφορίες και 8,05% για τα Ταμεία, σε 4,56%. Η έκπτωση θα ισχύει αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου 2013. Αν, μάλιστα, επιλέξουν να παραμείνουν στην τρέχουσα ρύθμιση θα έχουν πρόσθετο όφελος έκπτωσης 20% στις προσαυξήσεις. Προσοχή. Και οι δύο περιπτώσεις αφορούν τη ρύθμιση της «νέας αρχής» και όχι την «πάγια ρύθμιση» των 12 δόσεων.

Βάσει των όσων προβλέπονται, όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση οφειλών κερδίζουν:

• Φορολογική ή και ασφαλιστική ενημερότητα και βεβαίωση οφειλής μηνιαίας ισχύος.

• Αναβολή ή διακοπή της εκτέλεσης ποινών που επιβλήθηκαν κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 1882/1990.

• Αν πάλι έχει ήδη γίνει κατάσχεση στα χέρια τρίτου (π.χ. καταθέσεων) μπορεί να αρθεί μόνο έπειτα από αίτηση του οφειλέτη και εφόσον έχει ήδη εξοφληθεί το 50% της αρχικής βασικής οφειλής που έχει μπει σε ρύθμιση.

Τόσο οι εφορίες όσο και τα ασφαλιστικά Ταμεία μπορούν να προβαίνουν σε συμψηφισμό επιστροφής ΦΠΑ ή φόρου εισοδήματος με το ποσό των ρυθμιζόμενων οφειλών, στο ποσό που αντιστοιχεί στο 1/7 των δόσεων που απομένουν.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι ακόμη κι αν ο φορολογούμενος μπει στη ρύθμιση, η φορολογική διοίκηση διατηρεί το δικαίωμα να εγγράφει υποθήκη σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη, ή να μη χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ’ αυτού ακόμη και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης αυτού, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη. Επίσης, όσο «τρέχει» η ρύθμιση, δεν μπορεί κάποιος φορολογούμενος να υποστηρίξει ότι το χρέος του παραγράφηκε π.χ λόγω παρέλευσης δεκαετίας. Η παραγραφή των οφειλών, για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, αναστέλλεται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για ολόκληρο το χρονικό διάστημα που αφορά η ρύθμιση ανεξαρτήτως καταβολής οποιουδήποτε ποσού και δεν συμπληρώνεται πριν παρέλθει ένα έτος από τη λήξη του έτους της τελευταίας δόσης αυτής. Να σημειωθεί επίσης ότι η ρύθμιση χορηγείται ανά οφειλέτη και αφορά και τις οφειλές για τις οποίες αυτός ευθύνεται αλληλεγγύως. Πρόσωπα που ευθύνονται αλληλεγγύως για την καταβολή μέρους της οφειλής δικαιούνται να ρυθμίσουν το εν λόγω μέρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή