Τα εσωκομματικά προβληματίζουν τον Βενιζέλο

Τα εσωκομματικά προβληματίζουν τον Βενιζέλο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε άξονες για την έξοδο από την κρίση παρουσίασε χθες ο κ. Ευ. Βενιζέλος, σε εκδήλωση του Γαλλόφωνου Φόρουμ Επιχειρήσεων και του Ελληνογαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ο κ. Βενιζέλος απαρίθμησε, πρώτον, τη σταδιακή απαλλαγή από το Μνημόνιο, την «οριστική απόφαση» διευθέτησης των σχέσεων με το ΔΝΤ και την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Δεύτερον, την πολιτική και θεσμική σταθερότητα, μέσω της ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας. Τρίτον, την προστασία της κοινωνικής συνοχής, τέταρτον, την εδραίωση της Ελλάδας στην Ευρώπη μέσω της ενίσχυσης των θεσμών και, πέμπτον, τη συσπείρωση των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας γύρω από το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο.

Στο περιβάλλον του κ. Βενιζέλου υφίσταται αφενός ικανοποίηση για τα τελευταία αποτελέσματα της ενδοκυβερνητικής διαπραγμάτευσης (δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές, δρομολόγηση λύσης για τα επιχειρηματικά δάνεια), αφετέρου υπάρχει ανησυχία για την τήρηση των ενδοκομματικών ισορροπιών. Σήμερα, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα μιλήσει στο Ηράκλειο Κρήτης, στο πλαίσιο περιοδείας της έκθεσης του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου» που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την 1η Σεπτεμβρίου, όταν και σημειώθηκαν επεισόδια κατά την ομιλία του κ. Βενιζέλου. Συνομιλητές του κ. Παπανδρέου σημείωναν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν πρόκειται να ξεφύγει από το πλαίσιο της ομιλίας που είχε πραγματοποιήσει την 1η Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, ενώ πρόσθεταν πως, σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος δεν έχει προσωπικές διαφορές, απλά επιθυμεί να αναδείξει ζητήματα πολιτικής που αφορούν τη σύγχρονη προοδευτική διακυβέρνηση και τον σοσιαλισμό.

Με δεδομένο το ασταθές ενδοκομματικό κλίμα, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η υπογραφή του κ. Παπανδρέου σε χθεσινή τροπολογία της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε ερωτήματα. Οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου τονίζουν ότι δεν υπάρχει «τίποτε περίεργο» στην κίνηση του πρώην πρωθυπουργού να υπογράψει τροπολογία για τον μη υπολογισμό των κοινοτικών ενισχύσεων προς τους αγρότες ως εισοδήματος. Από τη Χαρ. Τρικούπη εκφραζόταν χθες ικανοποίηση και για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορίες και Ταμεία και υπενθυμιζόταν ότι η πατρότητα της απόφασης αυτής ανήκει στο ΠΑΣΟΚ. Τόνιζαν, μάλιστα, ότι το κόμμα «ανέλαβε εδώ και μήνες την πρωτοβουλία να εισηγηθεί και να διεκδικήσει τις βασικές κατευθύνσεις αυτής της ρύθμισης».

Εν τω μεταξύ χθες, την άποψη ότι η όποια συνολική συμφωνία με τους πιστωτές και τους εταίρους μας θα πρέπει να έχει την έγκριση όλων των πολιτικών δυνάμεων εξέφρασε και ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος. Ο πρώην υπουργός είπε (Ναυτεμπορική) ότι «ανεξάρτητα από το αν εκλεγεί ή δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν γίνουν ή δεν γίνουν εκλογές, η συνολική αυτή νέα συμφωνία την οποία θα πρέπει να επιδιώξει η ελληνική πλευρά να συνάψει με τους εταίρους της θα πρέπει να έχει εθνική υπογραφή». «Οχι», όπως είπε, «μονομερώς» από κάποιο τυχαίο κυβερνητικό σχήμα, «αλλά από το έθνος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή