«Καθημερινό φαινόμενο οι ελλείψεις φαρμάκων»

«Καθημερινό φαινόμενο οι ελλείψεις φαρμάκων»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ελλείψεις δίχως προηγούμενο» φαρμάκων και παιδικών εμβολίων –κυρίως των πολυδύναμων– από την ελληνική αγορά κατήγγειλαν χθες οι φαρμακοποιοί, αποδίδοντας το φαινόμενο στις παράλληλες εξαγωγές, αλλά και στη μειωμένη τροφοδότηση της αγοράς με σκευάσματα από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, στη χθεσινή εφ’ όλης της ύλης –πρώτη αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του– συνέντευξη Τύπου, εκτίμησε ότι «το πρόβλημα θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες ενόψει της χειμερινής περιόδου».

Ο κ. Λουράντος παρέθεσε στοιχεία από μία μεγάλη φαρμακαποθήκη που δεν κάνει παράλληλες εξαγορές, και τα οποία καταδεικνύουν το πρόβλημα των ελλείψεων στην αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το εννεάμηνο του 2014 τα φαρμακεία παρήγγειλαν από την αποθήκη 5.000 τεμάχια Mimpara 90mg (ορμονικό σκεύασμα) και έλαβαν 134. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα για το Aracand 16mg (αντιυπερτασικός παράγοντας), αφού ζήτηθηκαν 150.000 τεμάχια και παραδόθηκαν 45.000, το Crestor 5mg για τη χοληστερίνη (ζητήθηκαν 350.000 και παραδόθηκαν 76.070), το αποσυμφορητικό ρινικού βλεννογόνου Pulmicort 0,25 (ζητήθηκαν 80.000 και παραδόθηκαν 14.811), το βρογχοδιασταλτικό Clexan 6.000IU (ζητήθηκαν 70.000 και παραδόθηκαν 6.439).

Το γεγονός ότι οι ελλείψεις των σκευασμάτων σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι συνεχόμενες δεν μειώνει το πρόβλημα, επεσήμανε ο κ. Λουράντος. Οπως είπε, «το φάρμακο ο πολίτης σε όλο τον κόσμο το χρειάζεται τη στιγμή της θεραπείας του και ακόμη και η παροδική έλλειψη, που έχει γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Πρόκειται για ανθρωπιστική, υγειονομική και κοινωνική κρίση» και συμπλήρωσε: «Το να μου πει ο προμηθευτής ότι το φάρμακο θα έρθει σε μία εβδομάδα ή ότι υπάρχει γενόσημό του δεν μου λέει τίποτα».

Κατά πολιτικής

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου εξαπέλυσε επίθεση στην κυβερνητική πολιτική των τελευταίων ετών τονίζοντας ότι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης επιτεύχθηκε μέσω της μείωσης των τιμών των φαρμάκων, της αύξησης των μη αποζημιούμενων φαρμάκων και του διπλασιασμού της συμμετοχής των ασφαλισμένων. Χαρακτήρισε «χαράτσι» την επιβάρυνση των ασφαλισμένων με τη διαφορά ασφαλιστικής – λιανικής τιμής, η οποία φτάνει και το 60% της αξίας της συνταγής. Τέλος, αναφερόμενος σε ενδεχόμενη απελευθέρωση της αγοράς των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων προειδοποίησε για δυναμικές κινητοποιήσεις του κλάδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή