Κινηματογραφική πλημμυρίδα στην Αθήνα

Κινηματογραφική πλημμυρίδα στην Αθήνα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το κινηματογραφικό γεγονός του φθινοπώρου να είναι το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, που αρχίζει την ερχόμενη Παρασκευή 31 του μηνός, όμως αυτές τις ημέρες η Αθήνα σφύζει από αφιερώματα, προβολές και προσκεκλημένους.

Χθες, ήταν η επίσημη έναρξη στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας της Εβδομάδας Τουρκικού Κινηματογράφου (έως τις 29 του μηνός).

Θα προβληθούν δεκατέσσερις ταινίες μεγάλου μήκους, όλες βραβευμένες, αντιπροσωπευτικά δείγματα τόσο της σύγχρονης όσο και της παλαιότερης τουρκικής μυθοπλασίας. Ανάμεσά τους δύο ταινίες-ορόσημα του κλασικού τουρκικού κινηματογράφου: «Η Νύφη» (1973, του Ομέρ Λουτφί Ακάντ), με πρωταγωνίστρια τη μεγάλη Τουρκάλα σταρ Χουλγιά Κότσγιγιτ (που βρίσκεται ήδη στην Αθήνα) και «Το κορίτσι με την κόκκινη μαντίλα» (1977, του Ατίφ Γιλμάζ), με την, επίσης προσκεκλημένη, Τουρκιάν Σοράι.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το γνώριμο στο ελληνικό κοινό στοχαστικό έπος του Γ. Γκιουνέι «Ο δρόμος» (1982), το μυστηριώδες «Ξενοδοχείο η Πατρίς», του Ο. Καβούρ, κ.ά. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι καινούριες ταινίες (παραγωγές 2011-2014), που φέρουν την υπογραφή πολλά υποσχόμενων νέων δημιουργών, όπως: του Ατίλ Ινάτς «Ο Κύκλος», του Γιλμάζ Ερντογάν «Το όνειρο της πεταλούδας», του Ερόλ Οζλεβί «Η εξορία» κ.ά. Παράλληλα με την «Ταινιοθήκη», κορυφώνεται αυτές τις ημέρες το 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, στο «Αστυ» και στην «Ααβόρα», το οποίο ολοκληρώνεται μεθαύριο Κυριακή με την πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας του Κεν Λόουτς «Jimmy’s Hall», στην «Οπερα». Πριν από την προβολή θα απονεμηθούν τα Ειδικά Βραβεία του Πανοράματος στον Βρετανό σεναριογράφο Πολ Λάβερτι, στον Παλαιστίνιο σκηνοθέτη Ελία Σουλεϊμάν και στους Ελληνες σκηνοθέτες Κώστα Φέρρη και Σταύρο Τσιώλη, για την προσφορά τους στον κινηματογράφο.

Σήμερα στη 1 μ.μ., ο Ελία Σουλεϊμάν θα δώσει masterclass στον «Ιανό» και αύριο στις 12.30 ο Π. Λάβερτι θα μιλήσει για την τέχνη του κινηματογραφικού σεναρίου στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Ο Λάβερτι, άνθρωπος μεγάλης ευαισθησίας, οξύνοιας και μαχητικότητας, παραμένει ο πιο στενός συνεργάτης του Λόουτς.

Τέλος, σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα κινουμένων σχεδίων που θα γιορταστεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο, από τις 11 π.μ. ώς τις 9 μ.μ. Το πρωί θα προβληθεί η γαλλική ταινία μεγάλου μήκους κινουμένων σχεδίων για παιδιά «Η προφητεία των βατράχων». Το βράδυ οργανώνεται στρογγυλό τραπέζι με τη συμμετοχή του σκηνοθέτη και καθηγητή του κινηματογράφου εμψύχωσης στο Παρίσι Γ. Σηφιανού και του σκηνοθέτη Αγγ. Ρούβα. Θα προλογίσει ο πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Ενωσης Κινουμένων Σχεδίων (ASIFA), Γ. Βασιλειάδης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή