Καταστροφικές πλημμύρες στην Αθήνα

Καταστροφικές πλημμύρες στην Αθήνα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπήκε απότομα ο χειμώνας χθες, με θυελλώδεις ανέμους σε πολλές περιοχές της χώρας, έντονες βροχοπτώσεις, πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και χιόνια στα ορεινά. Στην Αθήνα ήδη από το πρωί έπεφτε βροχή η οποία δυνάμωνε και υποχωρούσε κατά διαστήματα. Ωστόσο, μετά τις 15.30 το κέντρο της Πυροσβεστικής «πήρε φωτιά», καθώς πολίτες από διάφορες περιοχές άρχισαν να τηλεφωνούν ζητώντας βοήθεια. «Ελάτε να με βγάλετε, έχω εγκλωβιστεί στο ασανσέρ», «ένα δέντρο έπεσε στη μέση του δρόμου», «το μαγαζί μου έχει γεμίσει με νερά, θα πνιγούμε» ήταν μερικές από τις κλήσεις αγωνίας που δέχθηκε η Πυροσβεστική. Η πρώτη κλήση έγινε από τον Πειραιά και ακολούθησαν πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου, κυρίως νότια και δυτικά προάστια (Νίκαια, Περιστέρι, Αγιοι Ανάργυροι, Καματερό). Μέσα σε δύο ώρες το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής δέχθηκε περισσότερες από 170 κλήσεις για βοήθεια, στις οποίες ανταποκρίθηκαν περίπου 100 πυροσβέστες με 50 οχήματα.

Δρόμοι της Αθήνας, ακόμη και οι κεντρικές αρτηρίες, μετατράπηκαν σε χειμάρρους. Οδηγοί στο Περιστέρι εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους, σε κάποια σημεία το νερό ήταν τόσο ορμητικό που αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν ή να ανεβούν πάνω τους. Στις λεωφόρους Κηφισίας, Αλεξάνδρας, Συγγρού, Μεσογείων, Κηφισού και στην παραλιακή, η κυκλοφορία είχε σταματήσει ή διεξαγόταν σε πολύ χαμηλές ταχύτητες, αυξάνοντας τον χρόνο μετάβασης ακόμα και στο τριπλάσιο. Στη Θηβών, σε σημείο που η οδός περνάει υπογείως, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και η διέλευση απαγορεύτηκε από την αστυνομία, καθώς ο δρόμος είχε μετατραπεί σε ποτάμι.

Σε πολλές περιοχές (Πειραιά, Ελευσίνα, Θρακομακεδόνες, Χαλάνδρι) καταγράφηκαν διακοπές ρεύματος εξαιτίας πτώσης δέντρων σε στύλους της ΔΕΗ, με την πλέον χαρακτηριστική περίπτωση τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που σημειώθηκαν σε χώρους του ελληνικού Κοινοβουλίου. Το ρεύμα διεκόπη δύο φορές, ωστόσο δεν υπήρξαν προβλήματα καθώς τέθηκαν σε λειτουργία οι γεννήτριες. Το απόγευμα η διακοπή που σημειώθηκε στον Υμηττό επηρέασε τη λειτουργία των κεραιών των τηλεοπτικών καναλιών, σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ.

Προβλήματα υπήρξαν και στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις. «Δελφίνια» και καταμαράν που εκτελούν δρομολόγια στον Σαρωνικό ήταν δεμένα. Ακόμη, δεν εκτελέστηκαν δρομολόγια από Αγία Μαρίνα προς Νέα Στείρα, δύο δρομολόγια Καβάλα – Θάσος, ενώ από τις 15.00 δόθηκε απαγορευτικό για τη διαδρομή Πέραμα – Παλούκια Σαλαμίνας.

Πτώση θερμοκρασίας

Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας καταγράφηκε στα περισσότερα σημεία της χώρας. Σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας η θερμοκρασία έπεσε κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου. Σε ορισμένες ορεινές περιοχές, όπως στα ορεινά της Ηπείρου, η θερμοκρασία κατέβηκε ακόμη και κάτω από το μηδέν, ενώ έπεσαν και τα πρώτα χιόνια. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, το «πρώτο ξύπνημα του χειμώνα» αναμένεται να κρατήσει όλο το Σαββατοκύριακο και να υποχωρήσει την 28η Οκτωβρίου. Ως εκ τούτου, όσοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και, τουλάχιστον, να έχουν μαζί τους ζεστά ρούχα. Ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή