Διαφορετικές οι συνταγές Μέρκελ και Ολάντ για την ανάπτυξη

Διαφορετικές οι συνταγές Μέρκελ και Ολάντ για την ανάπτυξη

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Εκκληση για οικονομική ανάπτυξη απηύθυναν χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αν και η πρώτη επέμεινε ότι δεν θα πρέπει να επιστρέψουμε στις ημέρες της υψηλής δαπάνης, που προηγήθηκαν της κρίσης, με στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας. Τη στιγμή που η Ευρωζώνη φλερτάρει με τη στασιμότητα και τον αποπληθωρισμό, οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ενωσης θέτουν μεν ως προτεραιότητα την ανάπτυξη, αλλά οι δηλώσεις τους στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν δύο διαφορετικές κοσμοθεωρίες.

Στο επίκεντρο των διαφωνιών βρίσκονται οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε., που υποχρεώνουν τις χώρες να ελέγξουν τα δημοσιονομικά τους για να εξασφαλίσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Το Παρίσι ανησυχεί πως οι κανόνες αυτοί απειλούν να στερέψουν τη ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις και στα έργα υποδομής σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική στιγμή. Από την άλλη, η Μέρκελ επιμένει πως τα υψηλά ελλείμματα υπονομεύουν την ανάπτυξη. «Το ζητούμενο είναι να συνδυάσουμε την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση», είπε στους δημοσιογράφους προσερχόμενη στη σύνοδο. «Γνωρίσαμε στην Ευρώπη περιόδους με πολύ υψηλά ελλείμματα και καθόλου ανάπτυξη, πρέπει λοιπόν να διδαχθούμε από το παρελθόν και πιστεύω ότι θα βρούμε μια κοινή λύση», πρόσθεσε. Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι τίποτα δεν θα τον αποσπάσει από τον στόχο του, που είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη. «Θα σεβαστούμε τους κανόνες με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία και αυτό ισχύει και για την αναπτυξιακή πρωτοβουλία που θα παρουσιάσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ανέφερε. Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι στηρίζει το επενδυτικό πρόγραμμα των 300 δισ. ευρώ, το οποίο έχει προτείνει ο κ. Γιουνκέρ, αλλά τόνισε ότι χαιρετίζει την υπόσχεσή του πως δεν πρόκειται να αλλάξει τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Πάντως, πέρα από την οικονομική στασιμότητα στην Ευρωζώνη, τα ζητήματα που απασχολούν τη Σύνοδο Κορυφής είναι μια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, ένα φιλόδοξο πακέτο στόχων για τους ρύπους ώς το 2030, καθώς και η αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Εμπολα, αλλά και η κρίση στην Ουκρανία. Βαθύς είναι ο διχασμός μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. κυρίως σε σχέση με το κόστος των μέτρων, ειδικά εκ μέρους της Πολωνίας, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα. «Οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες και δεν μπορώ να προβλέψω αν θα υπάρξει αποτέλεσμα», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος. Η Ε.Ε. φιλοδοξεί να συμφωνήσει στους σκληρότερους διεθνώς στόχους για το κλίμα ενόψει της Συνόδου του Παρισιού το 2015, όπου αναμένεται να υιοθετηθεί η νέα παγκόσμια συνθήκη του ΟΗΕ. Ο Ολάντ εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος λέγοντας ότι η συμφωνία είναι εφικτή, αν και αναγνώρισε πως υπάρχει μία χώρα που ανθίσταται, χωρίς να κατονομάσει την Πολωνία. «Αν δεν υπάρξει συμφωνία στις Βρυξέλλες ανάμεσα στις πλέον προηγμένες χώρες, πώς μπορούμε να πείσουμε τους Κινέζους, τους Αμερικανούς ή τις φτωχότερες χώρες;», αναρωτήθηκε ενώπιον των δημοσιογράφων. Πάντως ο Πολωνός διαπραγματευτής, Μαρσίν Κόρολετς, έγραψε χθες στο Τwitter πως η τελική συμφωνία είναι ακόμη πολύ μακριά. «Η τελική αποστολή μόλις ξεκίνησε», ήταν το tweet του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή