Διακανονισμός για τα στεγαστικά του πρώην ΟΕΚ

Διακανονισμός για τα στεγαστικά του πρώην ΟΕΚ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα διακανονισμού των δανείων που επιδοτούνταν από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) δίνει σε χιλιάδες δανειολήπτες διάταξη που περιλαμβάνεται στην τροπολογία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από τη Βουλή. 

Μετά καθυστερήσεις τουλάχιστον δύο ετών, στην τροπολογία προβλέπεται η ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» που έχουν λάβει χιλιάδες εργαζόμενοι από τον πρώην ΟΕΚ. Αν και πρόκειται για περίπου 100.000 οικογένειες, που έλαβαν στεγαστικό δάνειο με επιδότηση επιτοκίου, το οποίο στην πλειοψηφία τους αδυνατούν πλέον να το πληρώσουν, η διάταξη δίνει τη δυνατότητα διακανονισμού μόνο στις περιπτώσεις όσων έχουν καθυστερήσει τις οφειλές τους, το πολύ έως 6 μήνες. Τους όρους θα τους καθορίζουν οι τράπεζες και ο ΟΑΕΔ ως διάδοχος του ΟΕΚ θα εξακολουθεί να καταβάλει την επιδότηση. 

Αναλυτικά η διάταξη προβλέπει ότι τα δάνεια που έλαβαν δικαιούχοι από πιστωτικά ιδρύματα με επιδότηση επιτοκίου αποκλειστικά από τον πρώην ΟΕΚ επιμηκύνονται υπό τον όρο ότι οι δικαιούχοι δεν έχουν υπερβεί κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης τη συμβατική προθεσμία διακοπής, δηλαδή για ληξιπρόθεσμη οφειλή μεγαλύτερη του ισόποσου των 6 μηνιαίων τοκοχρεολυτικών δόσεων.

Ο ΟΑΕΔ, ως καθολικός διάδοχος του πρώην ΟΕΚ, δεν θα παρεμβάλλεται στη διαπραγμάτευση των οφειλετών με την αντισυμβαλλόμενη τράπεζα αναφορικά με τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου. Θα εξακολουθήσει, βέβαια, να καταβάλλει την επιδότηση του επιτοκίου, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικά καταβληθησόμενο ποσό επιδότησης δεν θα υπερβεί το ποσό που θα εκτιμηθεί, με βάση το ισχύον, κατά την ημερομηνία κατάρτισης της νέας σύμβασης υλοποίησης της ρύθμισης, επιτόκιο του δανείου. Η διάταξη ορίζει πως οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν τη σχετική αίτηση μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 6 μηνών από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου. Η προθεσμία μπορεί να παραταθεί με κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή