Πρεμιέρα για δύο στο Εθνικό

Πρεμιέρα για δύο στο Εθνικό

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επαναλήψεις των περυσινών παραστάσεων ολοκληρώνονται και σιγά σιγά το Εθνικό Θέατρο αρχίζει να παρουσιάζει τα καινούργια έργα του ρεπερτορίου της φετινής σεζόν. Και ξεκινάει με δύο που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ ξανά στο πρώτο θέατρο της χώρας. Κάνουν δηλαδή το ντεμπούτο τους στις σκηνές του Εθνικού και μας μεταφέρουν σε περασμένες εποχές, κάτι που γίνεται φανερό και από τα κοστούμια και των δύο παραστάσεων.

Αρχή με Ξενόπουλο

Η αρχή γίνεται την τελευταία μέρα του Οκτωβρίου, την Παρασκευή 31/10, με ένα από τα πιο ερωτικά έργα του Γρηγορίου Ξενόπουλου. «Μυστικοί αρραβώνες» που θα εγκαινιάσει για φέτος τη σκηνή του θεάτρου REX «Μαρίκα Κοτοπούλη». Τη θεατρική διασκευή υπογράφει ο συγγραφέας πολλών σημαντικών νεοελληνικών έργων, Ακης Δήμου και τη σκηνοθεσία ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού, Σωτήρης Χατζάκης. Πρόκειται για έργο σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικό, αφού ο κεντρικός ήρωας είναι ο ίδιος ο Ξενόπουλος και η ηρωίδα του έργου δεν είναι άλλη από τη Θεώνη Δρακοπούλου ή Μυρτιώτισσα. Εποχή Μπελ Επόκ, και ο γοητευτικός ζωγράφος Νάσος Ανάστης έχει πολλούς θαυμαστές στον κύκλο των φιλότεχνων αστών. Ολοι επιδιώκουν τη συναναστροφή μαζί του. Ανάμεσά τους και μια νεαρή γυναίκα, η Θάλεια, που παρά τα ήθη της εποχής, τολμηρά του εξομολογείται τον έρωτά της.

Ερωτικό έργο διάλεξε ο Σωτήρης Χατζάκης, σαν αντίδοτο λες στην ένταση που μας περιβάλλει. Ενας μεγάλος θίασος ζωντανεύει την εποχή. Ανάμεσά τους οι Αλκης Κούρκουλος, Αλέξης Γεωργούλης, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Δανάη Σκιάδη, Κατερίνα Γιαμαλή, κ.ά.

Λίγο πριν τελειώσει το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, στις 19 του ενδέκατου μήνα του χρόνου, η Κεντρική Σκηνή του Εθνικού θα υποδεχθεί ένα έργο που ως κινηματογραφική ταινία έχει κερδίσει, το 1966, το Oscar καλύτερης ταινίας. «Ενας άνθρωπος για όλες τις εποχές» είναι το έργο που έγραψε ο Ρόμπερτ Μπολτ και σκηνοθετεί φέτος για το Εθνικό ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

Ενα δίδυμο επιστρέφει

Στην κεντρική σκηνή της Αγίου Κωνσταντίνου επιστρέφουν δύο σπουδαίοι ηθοποιοί, που έχουν βαδίσει για πολλά χρόνια κοινούς δρόμους στο θέατρο: ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος και ο Γιώργος Μοσχίδης. Το έργο εκτυλίσσεται στην Αγγλία, τον 16ο αιώνα. Ο Ερρίκος Η θέλει να χωρίσει την Αικατερίνη της Αραγονίας για να παντρευτεί την Αννα Μπολέιν. Το Βατικανό όμως αντιδρά. Οι κρατικοί σύμβουλοι βέβαια κάνουν ό,τι μπορούν για να ικανοποιήσουν την επιθυμία του βασιλιά εκτός από τον Σερ Τόμας Μορ, που μένει πιστός στις απόψεις του και στη συνείδησή του, αγνοώντας τις βασιλικές επιδιώξεις… Μια απόφαση που του κοστίζει τη ζωή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή