Ενισχύεται η απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ενισχύεται η απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθεροποιείται η βελτιωμένη εικόνα της αμερικανικής αγοράς εργασίας, που αντέχει στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας χωρίς, όμως, να ισχύει το ίδιο για τον μεταποιητικό τομέα των ΗΠΑ, που επηρεάζεται από την επιβράδυνση στην Κίνα και την αναιμική ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Ετσι, την περασμένη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ήταν για έκτη συναπτή εβδομάδα λιγότερες από 300.000, ενώ έχουν προηγηθεί τρεις συναπτές εβδομάδες μείωσης των νέων αιτήσεων, που τώρα βρίσκονται στα επίπεδα του 2.000.

Παράλληλα, ο αριθμός των ατόμων που εξακολουθούν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας μετά την πρώτη εβδομάδα επιδότησής τους βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2000 και καταδεικνύει πως η ανεργία υποχωρεί στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Ηδη τον Σεπτέμβριο υποχώρησε σε επίπεδα κάτω από το 6% για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο του 2008.

Παράλληλα, όμως, ο δείκτης διευθυντών προμηθειών της Markit για τον κλάδο της μεταποίησης στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Οκτώβριο στις 56,2 μονάδες από τις 57,5 μονάδες του Σεπτεμβρίου. Οι καινούργιες παραγγελίες σημείωσαν υποχώρηση, ενώ ραγδαία ήταν η επιβράδυνση των καινούργιων εξαγωγών. Παραδόξως, πάντως, η απασχόληση στον κλάδο παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα.

«Αιτία της επιβράδυνσης φαίνεται πως είναι η αναιμική ανάπτυξη σε κρίσιμες αγορές όπως η Ευρωζώνη, η Κίνα και άλλες αναδυόμενες αγορές», σχολίασε σχετικά ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής των οικονομολόγων της Markit στο Λονδίνο. Σε αντίθεση με την Ευρωζώνη και την Κίνα, στις ΗΠΑ η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να αναπτύσσεται με υγιείς ρυθμούς και εκτιμάται πως το τρίτο τρίμηνο η ανάπτυξη έφθασε στο 3% σε ετήσια βάση. Οι ενθαρρυντικές ειδήσεις για την αμερικανική οικονομία οδήγησαν χθες σε υποχώρηση τις τιμές των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου, ενώ το δολάριο βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων έναντι του γιεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή