Μεταξύ ύφεσης και αναιμικής ανάπτυξης

Μεταξύ ύφεσης και αναιμικής ανάπτυξης

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισορροπίες τρόμου ανάμεσα στην ύφεση και την αναιμική ανάπτυξη επικρατούν στην Ευρωζώνη, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Markit για τον Οκτώβριο. Οι προσπάθειες των επιχειρήσεων να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, μειώνοντας συνεχώς τις τιμές τους, και η σημαντική εξασθένηση της απασχόλησης για πρώτη φορά από τον περσινό Νοέμβριο αντανακλούν ένα περιβάλλον αποδυναμωμένης ζήτησης με ορατό τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού και της ύφεσης. Η Standard & Poor’s προειδοποίησε πως η Ευρωζώνη βρίσκεται παγιδευμένη σε μια φάση «πεισματικά χαμηλής ανάπτυξης» καθώς κυβερνήσεις, τράπεζες, εταιρείες και νοικοκυριά συνεχίζουν να μειώνουν την έκθεσή τους σε δάνεια, ενώ έχει εξασθενήσει η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Μοναδική πνοή αισιοδοξίας δόθηκε χθες από τη Μαδρίτη, όπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε υποχώρηση της ανεργίας στο χαμηλό τριετίας στο διάστημα του τρίτου τριμήνου.

Προς το παρόν, η Ευρωζώνη έχει αποφύγει τον κίνδυνο της ύφεσης, αλλά φλερτάρει επικίνδυνα με αυτήν. Αφενός, ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ στις 52,2 μονάδες αναρριχήθηκε τον Οκτώβριο στο υψηλό διμήνου από το χαμηλό δεκαμήνου που είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο στις 52 μονάδες. Αφετέρου, οι τιμές προϊόντων και αγαθών στη Γερμανία παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση από τον Σεπτέμβριο του 2012, ενώ η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γαλλία συνέχισε να μειώνεται επί έκτο διαδοχικό μήνα στον μεταποιητικό κλάδο και τις υπηρεσίες. Η Markit υπολογίζει πως οι δείκτες ΡΜΙ για την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη και στους επιμέρους κλάδους της μεταποίησης και των υπηρεσιών οδηγούν σε πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 0,25% το τρίτο τρίμηνο του έτους. Εάν δεν υπάρξει ενίσχυση της ζήτησης, τότε η ανάπτυξη θα αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο το τέταρτο τρίμηνο, εντείνοντας τις αντιπληθωριστικές τάσεις. Εάν αυτές οι αντιπληθωριστικές τάσεις ενταθούν λόγω της αδυναμίας των καταναλωτών να αυξήσουν τις δαπάνες τους, τότε το σενάριο του αποπληθωρισμού θα έρθει ακόμη πιο κοντά στην πραγματικότητα. Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία πολεμά τον αποπληθωρισμό επί δύο ολόκληρες δεκαετίες.

Ιδιαίτερα προβληματισμένος ήταν ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Γουίλιαμσον. «Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ για την Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, πράγματι, εμφάνισε άνοδο. Ωστόσο, τα συνοπτικά στοιχεία παραβλέπουν τη σκοτεινή εικόνα που σχηματίζουν οι επιμέρους δείκτες της έρευνας, οι οποίοι μαρτυρούν πως η περιοχή βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας κρίσης».

Σύμφωνα με τη Markit, oι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών στην Ευρωζώνη εμφάνισαν τη μεγαλύτερη πτώση από τον Νοέμβριο του 2010, ακολουθώντας πτωτική πορεία εδώ και δυόμισι χρόνια. Η δραστηριότητα στον κλάδο παροχής υπηρεσιών παρέμεινε στάσιμη στο χαμηλό εξαμήνου τον Οκτώβριο. Σε συνδυασμό με την υποχώρηση των νέων παραγγελιών στον κλάδο μεταποίησης επί δεύτερο συναπτό μήνα, κάθε άλλο παρά δημιουργούν θετικές προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης αρκετή για να οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη. Στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, οι τιμές πώλησης διολίσθησαν με τους ταχύτερους ρυθμούς από τον Οκτώβριο του 2009.

Η μείωση της ανεργίας στην Ισπανία στο 23,7%, μαζί με εκτιμήσεις που θέλουν την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη να κινείται σε ζωηρούς ρυθμούς το 2015, επιβεβαιώνει, επίσης, την άνιση ανάκαμψη στην Ευρωζώνη. Η Ισπανία εξέρχεται από μια εξαετή ύφεση, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση οι οικονομολόγοι κρατούν «μικρό καλάθι». «Θα χρειαστεί να παρέλθει μία οκταετία για να αποκατασταθεί η οικονομική δραστηριότητα στα προ κρίσης επίπεδα», δηλώνει ο Ντιέγκο Τεϊβίνο, αναλυτής της Intermoney Valores στη Μαδρίτη. Προσθέτει, τέλος, πως «η ανεργία θα παραμείνει υψηλή και κοντά στο 18% την επόμενη πενταετία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή