«Ναι» στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

«Ναι» στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε χθες στη Βουλή η τροπολογία μέσω της οποίας προωθείται η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία: ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ ψήφισαν υπέρ της σχετικής τροπολογίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών», ενώ καταψήφισαν η Χ.Α. και το ΚΚΕ. Τα δύο «ναι» από τον χώρο της αντιπολίτευσης συνοδεύτηκαν από την καταγραφή τόσο επιφυλάξεων ως προς το πόσοι εκ των οφειλετών θα μπορέσουν να ωφεληθούν από τη ρύθμιση όσο και διαφωνιών έναντι άλλης ρύθμισης -που συμπεριλαμβάνεται στην εν λόγω τροπολογία του υπ. Οικονομικών- και η οποία αφορά τη διετή παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης. Με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό, η αξιωματική αντιπολίτευση περιορίστηκε στο «παρών».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Γκ. Χαρδούβελης απηύθυνε πρόσκληση σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής να τοποθετηθούν θετικά στις προτεινόμενες από το ΥΠΟΙΚ ρυθμίσεις. «Οι διατάξεις αυτές είναι προς όφελος πολλών συμπολιτών μας και ενισχύουν την κοινωνική μας συνοχή», είπε.

«Θα είναι πολύ μικρός ο αριθμός των οφειλετών που θα μπορέσουν να ωφεληθούν. Θα δώσει λύση σε κάποιους και γι’ αυτό εμείς δηλώνουμε “παρών”», είπε ο κ. Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ). «Πετάτε ένα ξεροκόμματο στους Ελληνες. Νομοθετείτε αποτελεσματικά μόνο για λίγους. Εστω γι’ αυτούς τους λίγους που θα ωφεληθούν, εμείς την ψηφίζουμε», σημείωσε η κ. Ελενα Κουντουρά (ΑΝΕΛ). «Η κυβέρνηση καθυστέρησε πολύ να φέρει αυτή τη θετική ρύθμιση. Λέμε “ναι” με ισχυρές επιφυλάξεις», είπε η κ. Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ).

Στο θέμα της «καθυστέρησης» ως προς την κατάθεση αυτής της τροπολογίας, αναφέρθηκαν επίσης ο «γαλάζιος» Ανδ. Λυκουρέντζος και ο Μ. Κασσής (ΠΑΣΟΚ).

Στον αντίποδα, ο κ. Αδ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι η ρύθμιση που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση είναι «ρύθμιση-επανάσταση» και αποτελεί «το όνειρο κάθε επιχειρηματία» στην Ελλάδα.

Eνταση

Σε κάποιες στιγμές της πολύωρης κοινοβουλευτικής διαδικασίας επικράτησε μεγάλη ένταση, εξαιτίας του ξεσπάσματος προσωπικού χαρακτήρα αντιπαραθέσεων με πρωταγωνιστές τον κ. Γεωργιάδη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι κεντρικό χαρακτηριστικό της χθεσινής διαδικασίας ήταν η απουσία της συντριπτικής πλειονότητας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, μόνον δύο εκ των ολίγων παρόντων ζήτησαν να εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών. Το γεγονός δεν έμεινε ασχολίαστο, όπως ήταν φυσικό, από τα στελέχη της Ν.Δ., ενώ στην απουσία ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή του και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Στα αρνητικά της συνεδρίασης προστίθεται και ο μεγάλος αριθμός τροπολογιών που κατατέθηκαν όχι μόνο από υπουργούς, αλλά και από βουλευτές (12 υπουργικές και 28 βουλευτικές). Μεταξύ άλλων, «ξεχωρίζει» η τροπολογία που υπογράφει ο βουλευτής Κιλκίς της Ν.Δ. Γ. Γεωργαντάς, μέσω της οποίας ζητήθηκε να μπορούν να αποσπώνται σε βουλευτικά γραφεία δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές πριν από τη συμπλήρωση 10ετίας, χρονικό διάστημα που βάσει νόμου είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης έκανε αποδεκτή την εν λόγω τροπολογία (η οποία ασφαλώς θα αφορά και άλλους βουλευτές της περιφέρειας), υπό τον όρο, ωστόσο, ότι η απόσπαση του υπαλλήλου δεν θα σημάνει και κατάργηση της υποχρέωσής του να ολοκληρώσει κάποια στιγμή τη συνολικής διάρκειας δέκα ετών υπηρεσία σε παραμεθόριο περιοχή. Με άλλα λόγια, όταν ο βουλευτής στου οποίου το γραφείο αποσπάστηκε δεν καταφέρει να επανεκλεγεί, ο υπάλληλος πρέπει να επιστρέψει στην υπηρεσία του όπου και θα ολοκληρώσει το υπόλοιπο της 10ετούς εκεί παραμονής του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή