Χάθηκε για τον φετινό χειμώνα η δυνατότητα αυτονόμησης από την κεντρική θέρμανση

Χάθηκε για τον φετινό χειμώνα η δυνατότητα αυτονόμησης από την κεντρική θέρμανση

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον επόμενο χειμώνα μεταθέτει ουσιαστικά τη δυνατότητα αυτονόμησης από την κεντρική θέρμανση μιας πολυκατοικίας και την εγκατάσταση ατομικού λέβητα φυσικού αερίου, το νομοσχέδιο για την αγορά φυσικού αερίου που τέθηκε εκ νέου χθες σε δημόσια διαβούλευση. Το νομοσχέδιο είχε αρχικά αναρτηθεί στο opengov προ τριών ημερών για λίγες μόνο ώρες και απεσύρθη, με την πλευρά του ΥΠΕΚΑ να επικαλείται τεχνικά προβλήματα. Οι αλλαγές στη ρύθμιση για την αυτονόμηση της κεντρικής θέρμανσης φαίνεται ότι ήταν τελικά ο πραγματικός λόγος που το νομοσχέδιο αποσύρθηκε από το opengov, αφού είναι η μόνη ρύθμιση που τροποποιήθηκε, υπό την πίεση των αντιδράσεων της ΠΟΜΙΔΑ. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση από την ημέρα που κάποιος ζητήσει από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας σύγκληση γενικής συνέλευσης με αίτημα την αντικατάσταση του καυστήρα πετρελαίου με καυστήρα αερίου, ορίζεται προθεσμία 30 ημερών για τη σύγκλησή της.

Στην περίπτωση που η γενική συνέλευση δεν βγάλει θετική απόφαση θα πρέπει να μεσολαβήσουν επιπλέον 45 ημέρες για να προχωρήσει ο ενδιαφερόμενος στην εγκατάσταση αυτόνομης θέρμανσης. Θα μεσολαβήσουν δηλαδή συνολικά 2,5 μήνες έναντι των 20 συνολικά ημερών που προέβλεπε η αρχική βερσιόν της απόφασης από την έναρξη του αιτήματος μέχρι την υλοποίησή του. Εάν στον χρόνο συμπεριλάβει κανείς και το γεγονός ότι το νομοσχέδιο θα ψηφισθεί περί τα μέσα με τέλη Νοεμβρίου, δεν υπάρχει καμία χρονική δυνατότητα αξιοποίησης της ρύθμισης για τον φετινό χειμώνα. Η νέα ρύθμιση προσθέτει ένα ακόμη αντικίνητρο και αυτό αφορά την υποχρέωση αυτού που θα αυτονομηθεί να συνεχίσει να συμμετάσχει με ένα ποσό στις κοινές δαπάνες λειτουργίας συντήρησης του συστήματος πετρελαίου θέρμανσης παρότι δεν θα τις χρησιμοποιεί. Ορίζεται ως ανώτατο ποσό το 25% του παγίου που αντιστοιχεί στο πάγιο των κοινοχρήστων της πολυκατοικίας για κάθε διαμέρισμα που αυτονομείται.

Οι τροποποιήσεις συνδέονται με τις αντιδράσεις της ΠΟΜΙΔΑ, τις οποίες δεν έλαβε υπόψη του ο υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου, δίνοντας προτεραιότητα στην ικανοποίηση χιλιάδων αιτημάτων που καταφθάνουν στο γραφείο του εδώ και ένα χρόνο από καταναλωτές που διαμένουν σε πολυκατοικίες που έχουν συνδεθεί με το δίκτυο αλλά δεν μπορούν να κάνουν χρήση του φυσικού αερίου για θέρμανση εξαιτίας του κανονισμού του 50 συν 1% που ισχύει σήμερα. Ο υπουργός κ. Μανιάτης επέλεξε να εισακούσει και τις αντιδράσεις της ΠΟΜΙΔΑ, ακυρώνοντας ουσιαστικά στην πράξη για φέτος το μέτρο επιδότησης της μετατροπής του καυστήρα πετρελαίου με φυσικού αερίου σε ποσοστό έως και 60% που ο ίδιος εξήγγειλε ένα ακριβώς μήνα νωρίτερα για όσους επιλέξουν να αυτονομηθούν. Η αυτονόμηση από την κεντρική θέρμανση αποτελεί πάγιο αίτημα της ΕΠΑ Αττικής, καθώς εκτιμά ότι θα διεύρυνε κατά πολύ τα μερίδια της εταιρείας και θα έδινε διέξοδο σε χιλιάδες καταναλωτές της Αττικής, όπου η μία στις τρεις κεντρικές θερμάνσεις παρέμειναν μέχρι και πέρυσι κλειστές λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου.

Στο νομοσχέδιο προστέθηκε ακόμη ρύθμιση που προβλέπει τη δυνατότητα αυτονομίας με τηλεθέρμανση στις περιοχές που υπάρχει όπως και δυνατότητα αυτόνομης θέρμανσης με ηλεκτρικές αντλίες αέρος και νερού στις περιοχές όπου δεν υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή