Η Ισπανία «ψηφίζει» ντέρμπι

Η Ισπανία «ψηφίζει» ντέρμπι

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ντέρμπι των ντέρμπι στην Ισπανία έχει φέτος ακόμη περισσότερη σημασία για εθνικούς και τοπικιστικούς λόγους, καθώς Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, οι ομάδες των συνολικά 5,2 δισ. ευρώ, αναμετρώνται απόψε στο Σαντιάγο Μπερναμπέου στον απόηχο της ματαίωσης του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.

Τελικά στις 9 Νοεμβρίου δεν θα ψηφίσουν οι Καταλανοί επισήμως αν πρέπει να αποσυρθεί η περιοχή από την Ισπανία, μετά τη σχετική απαγόρευση του δικαστηρίου, κι ενώ η Μπαρτσελόνα είχε εκφράσει τη στήριξή της στην ψηφοφορία. Αυτό όμως που δεν παίρνει κανείς… αψήφιστα είναι η αποψινή σύγκρουση δισεκατομμυρίων.

Οι δύο κολοσσοί του ισπανικού και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου προέρχονται από μία ακόμη πολύ προσοδοφόρο σεζόν, με τη Ρεάλ να σημειώνει ρεκόρ ετήσιων εσόδων για οποιοδήποτε αθλητικό σύλλογο: Τον περασμένο μήνα η Ρεάλ ανακοίνωσε έσοδα ύψους 603,9 εκατ. ευρώ στη χρονιά – ορόσημο με την κατάκτηση του δέκατου ευρωπαϊκού της στέμματος. Επιπλέον, η «Βασίλισσα» σημείωσε αύξηση κερδών πέρυσι κατά 4,4% στα 40 εκατ. ευρώ, και μείωσε τα χρέη της κατά 21% στα 74 εκατ. ευρώ.}

Με τέτοια έσοδα, αλλά και με την πώληση του Ανχελ ντι Μαρία έναντι 75 εκατ., ευρώ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το καλοκαίρι, δεν είχε πρόβλημα να ενισχύσει σημαντικά στις μεταγραφές τη μεσαία της γραμμή, πληρώνοντας 80 εκατ. ευρώ για να αγοράσει τον Χάμες Ροδρίγες και 25 με 30 εκατ. για τον Τόνι Κρόος, ενώ απέκτησε και τον Κοσταρικανό τερματοφύλακα Κέιλορ Νάβας έναντι 10 εκατ.

Σύμφωνα με το περιοδικό Φορμπς, η Ρεάλ είναι επίσης ο αθλητικός σύλλογος με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο, που υπολογιζόταν το καλοκαίρι στα 2,7 δισ. ευρώ, κι ενώ έχει στα σχέδιά της την ανακαίνιση του Μπερναμπέου που θα ολοκληρωθεί το 2017 και θα κοστίσει περί τα 425 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η Μπαρτσελόνα έχει αξία 2,5 δισ. ευρώ, έχοντας πλέον αφήσει κατά μέρος την πολιτική της κατά της διαφήμισης στη φανέλα της, που πλέον φιλοξενεί ίδρυμα του Κατάρ. Ανακαίνιση της έδρας της, του Καμπ Νου, ετοιμάζει και η Μπαρτσελόνα, καθώς τα μέλη της έχουν εγκρίνει έργο 630 εκατ. ευρώ που θα αρχίσει το 2017 και θα ολοκληρωθεί το 2021 και θα περιλαμβάνει την προσθήκη στέγης στο γήπεδο.

Ουκ ολίγες ήταν οι μεταγραφικές δαπάνες και των Καταλανών το καλοκαίρι, αφού πέρα από τον νέο τους προπονητή Λουίς Ενρίκε απέκτησαν τον ακριβότερο ποδοσφαιριστή στην ιστορία τους, τον Ουρουγουανό Λουίς Σουάρες έναντι 81 εκατ. ευρώ, και προσέθεσαν στο ρόστερ και τους Ζερεμί Ματιέ (20 εκατ.), Ιβάν Ράκιτιτς (18 εκατ.), Κλαούδιο Μπράβο και Μαρκ-Αντρέ τερ Στέγκεν (προς 12 εκατ. έκαστος) και Τόμας Φερμέλεν (10 εκατ.).

Είχαν όμως κι έσοδα από τις πωλήσεις των Αλέξις Σάντσες στην Αρσεναλ προς 42,5 εκατ. ευρώ και Σεσκ Φάμπρεγας στην Τσέλσι έναντι 33 εκατ. Πάντως για τα οικονομικά και διοικητικά της Μπαρτσελόνα υπήρξε μεγάλη ανακούφιση αυτή τη βδομάδα από την απόφαση του μέλους του συλλόγου που είχε ασκήσει αγωγή για τη μεταγραφή του Νεϊμάρ να την αποσύρει. Σε επιστολή του στον σύλλογο δήλωσε ότι δεν έχει συντελεστεί κάποιο έγκλημα κατά την απόκτηση του Βραζιλιάνου άσου.

Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι τελειώνουν τα βάσανα των Καταλανών από την απόκτηση του Νεϊμάρ, καθώς εξακολουθεί να διώκεται για φοροδιαφυγή από τις ισπανικές αρχές, ύψους 9,1 εκατ. ευρώ.

Σύγκρουση γιγάντων

Τα… δόντια της στη Ρεάλ Μαδρίτης μέσα στο Μπερναμπέου θέλει να δείξει και φέτος η Μπαρτσελόνα έχοντας στη σύνθεσή της για πρώτη φορά τον Λουίς Σουάρες μετά τη λήξη της τετράμηνης τιμωρίας του για το δάγκωμα στον Τζόρτζιο Κιελίνι κατά το πρόσφατο Μουντιάλ.

Ομως, ενώ η Ρεάλ έχει το πλεονέκτημα της έδρας, η Μπαρτσελόνα έχει προβάδισμα τριών βαθμών στη βαθμολογία της Λα Λίγκα. Επιπλέον, καλή προοπτική για τους «μπλαουγκράνα» αποτελεί η πιθανή απουσία του τραυματία Γκάρεθ Μπέιλ, αφαιρώντας -αν λείψει- από τον Κάρλο Αντσελότι ένα σημαντικότατο όπλο στη μάχη του με τον Λουίς Ενρίκε, τον πρωτάρη σε «κλάσικο» τεχνικό της Μπάρτσα, που όμως έχει αγωνιστεί πολλές φορές σε τέτοιο ματς και από τις δύο πλευρές.

Μετά το κακό ξεκίνημα της Ρεάλ στο πρωτάθλημα, οι «μερένχες» έχουν πάρει μπρος για τα καλά και φιλοδωρούν τους αντιπάλους του με πολλά τέρματα. Από την άλλη πλευρά η Μπαρτσελόνα δείχνει σταθερή και αξιόπιστη εντός συνόρων χάρη στη σπουδαία της άμυνα, και μόνο η ήττα από την Παρί Σεν Ζερμέν στην Ευρώπη κηλιδώνει την έως τώρα πολύ καλή της πορεία φέτος.

Ο Λιονέλ Μέσι βρίσκεται μάλιστα μόλις ένα γκολ πριν από την ισοφάριση του ρεκόρ τερμάτων στο ισπανικό πρωτάθλημα, που κρατά ο Τέλμο Θάρα της Αθλέτικ Μπιλμπάο με 250 από τις δεκαετίες ’40-’50.

Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να φανεί πώς θα αναπληρώσει ο Αντσελότι τον Μπέιλ, με τη βοήθεια του Χάμες Ροδρίγες και φυσικά του Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά και πώς θα μπορέσει να συνδυάσει στην επίθεσή του ο Λουίς Ενρίκε τους Μέσι και Νεϊμάρ με τον Σουάρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή