«Ξηλώθηκε» όλο το επιτελείο της Tesco

«Ξηλώθηκε» όλο το επιτελείο της Tesco

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σοβαρό λογιστικό λάθος με τη διόγκωση κερδών της βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Tesco ήταν η αφορμή να ξηλωθεί όλη η ιεραρχία της από τον υπεύθυνο λογιστηρίου, τους γενικούς διευθυντές, τον διευθύνοντα σύμβουλο και τελευταίο τον πρόεδρό της. Η εξυγίανση, την οποία αποφάσισε η εταιρεία, συμπληρώνεται με έρευνα από την εταιρεία λογιστικών ελέγχων και συμβούλων επιχειρήσεων, Deloitte και από τις βρετανικές αρχές. Η Deloitte αποφάνθηκε ότι το λάθος είναι πιο σοβαρό από ό,τι είχε αρχικά φανεί.

Η διόγκωση από το 2012 έως σήμερα δεν ήταν κατά 250 εκατ. στερλίνες (316,4 εκατ. ευρώ), αλλά κατά 263 εκατ. στερλίνες (333,25 εκατ. ευρώ). Το πρώτο εξάμηνο φέτος διογκώθηκαν τα κέρδη κατά 149,5 εκατ. ευρώ, κατά 88,7 εκατ. ευρώ το οικονομικό 2013-2014 και κατά 95 εκατ. ευρώ το 2012-2013.

Η Tesco έκανε κάτι συνηθισμένο στον κλάδο της, δηλαδή συμφωνίες με τους προμηθευτές της για προσφορές προϊόντων. Ωστόσο, προϋπολόγιζε πολύ πρώιμα τα απορρέοντα κέρδη από τις προσφορές αυτές, ενώ καθυστερούσε να προϋπολογίσει τις σχετικές δαπάνες.

Η τιμή της μετοχής της Tesco χθες υποχώρησε περισσότερο από 8%. Τα στοιχεία για το σοβαρότερο λάθος δημοσιοποιήθηκαν μαζί με τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου για το οικονομικό έτος 2014 – 2015. Τα κέρδη ελαττώθηκαν σχεδόν 47% εν συγκρίσει με το προηγούμενο έτος στα 783 εκατ. στερλίνες. Οι δε πωλήσεις εξακολουθούν την πτώση τους. Επιπλέον, η Τesco ανακοίνωσε ότι αποχωρεί ο πρόεδρός της σερ Ρίτσαρντ Μπρόαντμπεν, ο οποίος φέρεται να είχε προετοιμαστεί για την εξέλιξη αυτή.

Αυτή είναι μία ακόμα από τις αλλαγές στο διοικητικό προσωπικό του ομίλου. Ο σερ Ρίτσαρντ είχε δηλώσει ότι, «όσα ζητήματα ήλθαν στο φως μας κάνουν να μετανιώνουμε, εξ ου και κινηθήκαμε γρήγορα να διευκρινίσουμε το πώς έχει η οικονομική μας κατάσταση». Επιπλέον, αναφέρθηκε στη νέα διοίκηση, η οποία θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του και θα λάβει μέτρα για να εδραιώσει το μέλλον της Τesco. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Φίλιπ Κλαρκ απομακρύνθηκε τον Ιούλιο μετά την προειδοποίηση για ελάττωση κερδών. Τον αντικατέστησε ο Ντέιβ Λιούις. Πάντως, η Tesco ανέφερε ότι η αποζημίωση του κ. Κλαρκ δεν θα καταβληθεί, έως ότου οι αρχές ολοκληρώσουν την έρευνα σχετικά με τη διόγκωση των κερδών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή