Λεπτές ισορροπίες πάνω στο φιλέ του ελληνικού βόλεϊ

Λεπτές ισορροπίες πάνω στο φιλέ του ελληνικού βόλεϊ

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πρωτάθλημα με… προβλέψιμη αρχή και αμφίρροπο τέλος αρχίζει σήμερα. Ο λόγος για τη διοργάνωση της Α1 ανδρών βόλεϊ. Κανείς δεν γνωρίζει εάν, στο τέλος της περιόδου, οι ομάδες θα τερματίσουν με παρόμοια σύνθεση με αυτή που άρχισαν. Τα πάντα είναι ρευστά, καθώς τα οικονομικά προβλήματα αποτελούν αγκάθι για πολλούς συλλόγους.

Στο εναρκτήριο σερβίς, τον τίτλο του φαβορί φέρει ο Ολυμπιακός. Οι «Πειραιώτες» διαθέτουν διπλάσιο ή και τριπλάσιο μπάτζετ από τις περισσότερες ομάδες της Α1 και, όλα δείχνουν, ότι θα είναι καλύτεροι από πέρυσι. Προπονητής παραμένει ο Δημήτρης Καζάζης ενώ ίδιος, με την προηγούμενη χρονιά, είναι και ο βασικός κορμός. Απώλεια θεωρείται η αποχώρηση του Μπόγιαν Γιορντάνοφ. «Πιστεύω ότι έχουμε κάνει τις σωστές κινήσεις. Διαθέτουμε μία πλήρη ομάδα. Η προετοιμασία πήγε καλά και τώρα περιμένουμε τους "καρπούς" των προσπαθειών μας. Στόχος μας είναι όλοι οι τίτλοι στην Ελλάδα, ενώ στην Ευρώπη θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω από πέρυσι», δήλωσε στην «Κ» ο προπονητής του Ολυμπιακού Δημήτρης Καζάζης.

Βασικός αντίπαλος των «ερυθρολεύκων» αναμένεται να είναι ο ΠΑΟΚ. Ο Γιάννης Καλμαζίδης έχει επιλέξει ένα μείγμα από έμπειρους και νέους – ταλαντούχους παίκτες και επιθυμούν να δυσκολέψουν την προσπάθεια του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του τίτλου.

«Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, πιστεύω ότι θα ξεχωρίσει η ομάδα του Ολυμπιακού. Κοντά της βρίσκεται και ο ΠΑΟΚ. Ακολουθούν οι Κηφισιά, Αλεξανδρούπολη και Παμβοχαϊκός, ενώ άγνωστος παραμένει ο ρόλος της ΑΕΚ. Ο Παναθηναϊκός θα "φλερτάρει" με μία θέση στην οκτάδα, ενώ κοντά στον ίδιο στόχο βρίσκονται ο Αρης και η Ορεστιάδα. Η ΜΕΝΤ και η Λαμία θα αγωνιστούν για την παραμονή. Επαγγελματικά δουλεύουν ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ και, ίσως, ο Παμβοχαϊκός. Δυστυχώς πολλοί από τους αθλητές των άλλων ομάδων αναγκάζονται να κάνουν και άλλη δουλειά για να επιβιώσουν. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να μιλάμε για επαγγελματικό πρωτάθλημα», δήλωσε στην «Κ» ο προπονητής της εθνικής, Σωτήρης Δρίκος.

Υποψήφιες για την 3η και την 4η θέση είναι αρκετές ομάδες. Ενα μεγάλο… ερωτηματικό υπάρχει δίπλα στην ΑΕΚ. Οι «κιτρινόμαυροι» διαθέτουν ένα σύνολο με καλούς παίκτες αλλά έχουν έναν βασικό αντίπαλο: τα οικονομικά προβλήματα. Προπονητής είναι ο Αργεντινός Χόρχε Ελγκέτα και εάν ξεπεραστούν οι… σκόπελοι, τότε η Ενωση θεωρείται υποψήφια για μία θέση μέσα στους τέσσερις καλύτερους συλλόγους.

Η Κηφισιά και ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης θα διεκδικήσουν, επίσης, θέσεις στην τετράδα. Εχουν ενισχυθεί με έμπειρους αθλητές και μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους.

Πολλές αλλαγές υπήρξαν στον Φοίνικα Σύρου και στον Παμβοχαϊκό. Μένει να δούμε εάν οι νέοι παίκτες τους θα προλάβουν από τις πρώτες αναμετρήσεις να αποτελέσουν ολοκληρωμένα σύνολα. Μία θέση στην οκτάδα και τα επόμενα χρόνια η επιστροφή στον πρωταθλητισμό είναι οι φιλοδοξίες των ανθρώπων του Παναθηναϊκού.

Οι «πράσινοι» απέφυγαν τις προηγούμενες χρονιές τον… εφιάλτη της Α2 και, χάρη στις κατάλληλες κινήσεις, δείχνουν ότι αυτή τη χρονιά δεν θα μπουν σε περιπέτειες. Ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος, παλιός παίκτης του ΠΑΟ, θα καθίσει στον πάγκο του «τριφυλλιού». «Η ομάδα είναι ενισχυμένη και θέλουμε να αποφύγουμε αυτά που συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια. Διαθέτει νέα παιδιά γεμάτα με ενθουσιασμό και φιλοδοξία για διάκριση», μας είπε ο Σωτήρης Πανταλέων.

Να μείνει στα «σαλόνια» έχει για στόχο και η Ορεστιάδα. Επέστρεψε ύστερα από επτά χρόνια και ο προπονητής Κώστας Δεληκώστας έφτιαξε μία ομάδα ικανή για να διεκδικήσει την παραμονή. Παρόμοιες ήταν και οι φιλοδοξίες του Αρη αλλά, μετά τη νίκη επί του ΠΑΟΚ, στο κύπελλο της Λίγκας, οι «κίτρινοι» ανέβασαν τον πήχυ και κάνουν σχέδια για οκτάδα.

Στη Λαμία, προπονητής είναι ο Γιάννης Μέλκας. Η ομάδα συμπλήρωσε τα 10 χρόνια στα «σαλόνια» του ελληνικού ανδρικού βόλεϊ και θα προσπαθήσει να παραμείνει. Εχει ενισχυθεί με καλούς παίκτες αλλά μένει να δούμε εάν θα αποτελέσουν ένα αξιόπιστο σύνολο. Τον τίτλο της «νεοφώτιστης» φέρει η Ενωση Τούμπας. Οι παράγοντες της ΜΕΝΤ στήριξαν την ομάδα τους και τη βοήθησαν να βρεθεί, για πρώτη φορά στην ιστορία της, στη μεγάλη κατηγορία. Στον πάγκο της κάθεται από το 2003 ο Σπύρος Γκολίτσης (ο μακροβιότερος προπονητής της Α1).

• Το σημερινό πρόγραμμα: 1η αγωνιστική: 17.30: ΠΑΟΚ – Φοίνικας Σύρου, 19.00: Ορεστιάδα – Κηφισιά, Εθνικός Αλεξανδρούπολης – Λαμία, Eνωση Τούμπας – Παναθηναϊκός, Αρης – ΑΕΚ, 20.00: Ολυμπιακός – Παμβοχαϊκός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή