Ενας γιατρός, το πρώτο κρούσμα Εμπολα στη Νέα Υόρκη

Ενας γιατρός, το πρώτο κρούσμα Εμπολα στη Νέα Υόρκη

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο κρούσμα αιμορραγικού πυρετού Εμπολα εντοπίσθηκε χθες στην πιο πυκνοκατοικημένη πόλη των ΗΠΑ, τη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για ένα γιατρό, τον Κρεγκ Σπένσερ, ο οποίος εργαζόταν στην οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα στη Γουινέα και επέστρεψε πρόσφατα στην αμερικανική μητρόπολη. Ο ασθενής ήδη νοσηλεύεται σε απομόνωση στο νοσοκομείο Μπέλβιου και οι αρχές έχουν ξεκινήσει ένα πρωτοφανές «κυνήγι με τον χρόνο» προκειμένου να βρουν και να ενημερώσουν ή ακόμη και να θέσουν υπό περιορισμό όσους ήρθαν σε επαφή με τον άρρωστο τις τελευταίες ημέρες. Τουλάχιστον τρία άτομα, μεταξύ των οποίων η αρραβωνιαστικιά του Σπένσερ, έχουν ήδη μπει σε καραντίνα στο νοσοκομείο Μπέλβιου. Το ομοσπονδιακό Κέντρο για τον Ελεγχο Νοσημάτων και την Πρόληψη ήδη απέστειλε ειδική ομάδα στην αμερικανική μητρόπολη, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες αναμενόταν να επιβεβαιώσει ότι ο Σπένσερ έχει προσβληθεί από Εμπολα, όπως έδειξε η πρώτη εξέταση.

Ομως, η Νέα Υόρκη δεν «πιάστηκε στον ύπνο». Εδώ και αρκετό καιρό οι υγειονομικοί φορείς της πόλης ανακοίνωναν ότι θα έπρεπε οι κάτοικοι της αμερικανικής μεγαλούπολης να περιμένουν κάποια κρούσματα Εμπολα στην πόλη τους, ενώ οι αρχές τους τελευταίους μήνες προετοιμάζονταν για τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών.

Το πρώτο κρούσμα, ωστόσο, στη μεγαλούπολη φαίνεται να φέρνει τις αρχές μπροστά σε μία σκληρή πραγματικότητα: ότι ο Σπένσερ, παρότι μολυσμένος με τον επικίνδυνο ιό, κινήθηκε εκτενώς στο Μεγάλο Μήλο. Ο 33χρονος γιατρός, την περασμένη Τετάρτη το βράδυ μετακινήθηκε στις γραμμές Α και L του υπογείου σιδηροδρόμου, πήγε και έπαιξε μπόουλινγκ και επέστρεψε με ταξί στο Μανχάταν. Την επόμενη ημέρα το πρωί ανέφερε ότι είχε πυρετό 39,4 βαθμούς Κελσίου και γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Αυτό δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το πόσο καλά ήταν το προηγούμενο ακριβώς βράδυ, όταν μετακινείτο στην πόλη. Οι αρχές έχουν ήδη μιλήσει με τον ασθενή αρκετές φορές, ενώ ερευνούν τα στοιχεία από τις πιστωτικές του κάρτες και την κάρτα διαδρομών του μετρό προκειμένου να μάθουν ποιες επακριβώς ήταν οι κινήσεις του. Ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο νοσοκομείο Μπέλβιου προσπάθησε να καθησυχάσει τους Νεοϋορκέζους λέγοντας ότι δεν μπορείς να κολλήσεις τον φονικό ιό ταξιδεύοντας στο ίδιο βαγόνι του μετρό ή μένοντας κοντά σε κάποιον που έχει προσβληθεί από Εμπολα. Η κατοικία του ιατρού σφραγίστηκε από τα ειδικά συνεργεία και διανεμήθηκε πληροφοριακό υλικό στους περιοίκους. Η επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Νέας Υόρκης, δρ Μέρι Μπάσετ, εξάλλου, υπογράμμισε ότι κατά τη μετακίνησή του με τον υπόγειο, ο Σπένσερ δεν βρισκόταν στο στάδιο της νόσου που θα μπορούσε να μεταδώσει τον ιό.

Εργαζόταν στη Γουινέα

Ο δρ Σπένσερ, όπως προαναφέρθηκε, εργαζόταν με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στη Γουινέα και θεράπευε ασθενείς με Εμπολα. Ολοκλήρωσε την εργασία του εκεί στις 12 Οκτωβρίου και μέσω Βρυξελλών έφτασε στη Νέα Υόρκη στις 17 Οκτωβρίου. Από τη στιγμή που επέστρεψε, έπαιρνε τη θερμοκρασία του δύο φορές ημερησίως. Ο ίδιος, πάντως, είπε στις αρχές ότι δεν πιστεύει πως προσβλήθηκε από τον ιό λόγω κάποιου προβλήματος στον προστατευτικό ρουχισμό που χρησιμοποιούσε, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι ο ίδιος με μεγάλη προσοχή παρακολουθούσε την εξέλιξη της υγείας του. Επίσης, όπως είπε ο ίδιος, άρχισε να αισθάνεται άσχημα την Τρίτη αλλά δεν εμφάνισε πυρετό παρά δύο ημέρες αργότερα, την Πέμπτη, οπότε και ειδοποίησε τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Η οργάνωση κάλεσε τις υγειονομικές αρχές της Νέας Υόρκης που με τη σειρά τους κάλεσαν την πυροσβεστική υπηρεσία. Αμέσως ειδικό συνεργείο νοσηλευτών, που έφεραν προστατευτικές στολές, έφτασαν στο διαμέρισμα του γιατρού στο Χάρλεμ απ’ όπου διακομίστηκε στο νοσοκομείο Μπέλβιου. Ο γιατρός εργαζόταν στο νοσοκομείο New York Presbytarian, στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια και ήταν εκπαιδευτής κλινικής ιατρικής στο Κολούμπια.

Tέλος, το πρώτο κρούσμα της νόσου εντοπίστηκε και στο Μάλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή