Αμεση αποζημίωση των πλημμυροπαθών στην Αττική

Αμεση αποζημίωση των πλημμυροπαθών στην Αττική

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση αποζημίωση των πληγέντων απο τις πλημμύρες στην Αττική, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας στο Χαλάνδρι, τη νύχτα της Παρασκευής. Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι όσοι έχουν υποστεί ζημιές θα αποζημιωθούν το ταχύτερο δυνατόν, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έλαβε εντολή να αποδεσμεύσει τα αναγκαία ποσά την Δευτέρα.

«Απο το πρωί του Σαββάτου από θα ξεκινήσει μια αναλυτική καταγραφή ζημιών, η οποία και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός . «Εχει δοθεί εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να αποδεσμεύσει αμέσως τα χρήματα που είναι αναγκαία για κάθε πληγέντα δήμο. Κι επομένως, θα αποζημιωθούν εκείνοι οι οποίοι έχουν υποστεί αυτές τις καταστροφές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι αναμένει από τις υπηρεσίες «εισήγηση για στοχευμένες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές, όπου μια ζωή βλέπουμε να δημιουργείται το ίδιο πρόβλημα». «Λόγου χάρη στα σύνορα Περιστερίου και Ιλίου, στην περιοχή Ρουπάκι ή στη Θηβών, στα όρια της Κοκκινιάς ή στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Μενίδι» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια θα διατεθούν οι κρατικές αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις καταστροφικές βροχοπτώσεις και πλημμύρες που χτύπησαν την Αττική την Παρασκευή, όπως άφησε να εννοηθεί, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος. Ο υπουργός Εσωτερικών δεν αποκάλυψε το ακριβές μέγεθος των αποζημιώσεων που θα διαθέσει το κράτος, τονίζοντας πως το ύψος του κονδυλίου που θα δεσμεύσει το υπουργείο Οικονομικών θα αποσαφηνιστεί όταν οι υπηρεσίες θα αποκτήσουν πληρέστερη εικόνα για το μέγεθος των ζημιών.

Καταγραφή των ζημιών κάνουν από το πρωί τα συνεργεία των Δήμων και των συναρμοδίων υπηρεσιών στο Περιστέρι, τη Νίκαια και τις υπόλοιπες περιοχές που επλήγησαν από τη χθεσινή σφοδρή νεροποντή. Σπίτια και μαγαζιά πλημμύρισαν, κυρίως στον Πειραιά και σε δυτικά προάστια, δρόμοι έγιναν ποτάμια, με αποτέλεσμα άνθρωποι και αυτοκίνητα να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά, οδηγοί να εγκλωβιστούν και να επικρατήσει χάος. Στις μαρίνες προκλήθηκαν ζημιές σε σκάφη από τη θαλασσοταραχή, δένδρα έπεσαν σε δρόμους και σε κολώνες της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να σημειωθούν διακοπές ρεύματος, από τις οποίες δεν γλίτωσε ούτε η Βουλή των Ελλήνων. Ευτυχώς μπήκε σε λειτουργία η γεννήτρια. 

Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάρχουν αγνοούμενοι στο γκαράζ του σούπερ μάρκετ στο Ίλιον, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Σεραφείμ Τσόκα, ο οποίος δήλωσε πως δεν υπάρχουν αναφορές αγνοουμένων.

Τηλεφωνικό κέντρο για την ευκολότερη καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν σε κατοικίες στον Πειραιά, θα λειτουργήσει απο σήμερα στο Δήμο, ενώ οι επαγγελματίες που επλήγησαν, θα μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, που έχει και την αρμοδιότητα, όπως αποφασίστηκε κατά την σύσκεψη του Δημάρχου Γιάννη Μώραλη, στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης οι αντιδήμαρχοι και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά Βασίλης Ταταρόπουλος.

Σύμφωνα με τον κύριο Τσόκα, προβλήματα έχουν σημειωθεί σε 10 δήμους ενώ έχουν παρασυρθεί από τα νερά 250 με 300 αυτοκίνητα. Επίσης ζημιές υπάρχουν σε σπίτια και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία καταγραφής τους. Μέσα σε μιάμιση ώρα έπεσαν 14 εκατοστά νερού ενώ αν έβρεχε όλη ημέρα υπό κανονικές συνθήκες το ύψος της βροχής θα έφθανε τα 5 εκατοστά. Η Πυροσβεστική δέχθηκε χιλιάδες τηλεφωνήματα ενώ συνέδραμε σε 850 περιπτώσεις, από τις οποίες 630 αφορούσαν αντλήσεις υδάτων, 150 κοπές δέντρων και τα υπόλοιπα άλλες παροχές που σχετίστηκαν με την κακοκαιρία.

Παράλληλα, οι Δήμαρχοι Περιστερίου και Ίλιον κ.κ Α. Παχατουρίδης και Ν. Ζενέτος παρείχαν το βράδυ προσωρινή στέγαση σε οικογένειες που χρειάστηκαν βοήθεια. 

Η πρώτη αποτίμηση των ζημιών αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Σαββατοκύριακου, ενδεχομένως και σήμερα Σάββατο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή