Bloomberg: 10 ευρωπαϊκές χρειάζονται ενίσχυση των κεφαλαίων τους

Bloomberg: 10 ευρωπαϊκές χρειάζονται ενίσχυση των κεφαλαίων τους

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είκοσι πέντε τράπεζες της Ευρωζώνης απέτυχαν να περάσουν τις δοκιμασίες αντοχής, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg που επικαλείται προσχέδιο ανακοίνωσης Τύπου σχετικά με τα τελικά αποτελέσματα της άσκησης. Από τις τράπεζες που απέτυχαν στα τεστ, 10 εξακολουθούν να μη διαθέτουν ακόμη και σήμερα τα απαιτούμενα κεφάλαια, το ελάχιστο όριο των οποίων έχει οριστεί στο 8% των βασικών ιδίων κεφαλαίων κάθε τράπεζας και στο 5,5% υπό το δυσμενές σενάριο της άσκησης, σύμφωνα με τα πρακτορεία Bloomberg και Reuters.

Οι υπόλοιπες 15 τράπεζες που εμφάνιζαν κεφαλαιακό κενό στα τέλη του 2013, το κάλυψαν στη διάρκεια των περασμένων μηνών αντλώντας επιπλέον κεφάλαια από τις αγορές. Σύμφωνα με το Reuters, οι 10 τράπεζες που εξακολουθούν να έχουν κεφαλαιακές ανάγκες εντοπίζονται σε Ελλάδα, Κύπρο, Σλοβενία και Πορτογαλία, χωρίς να κατονομάζονται ή να προσδιορίζεται ο αριθμός τραπεζών από κάθε χώρα.

Είναι πιθανό ο αριθμός των τραπεζών που εξακολουθούν να έχουν κεφαλαιακές ανάγκες να τροποποιηθεί μέχρι την Κυριακή, οπότε και θα ανακοινωθούν επίσημα τα τελικά αποτελέσματα. Σε γενικές γραμμές, η πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί ότι οι όποιες κεφαλαιακές ανάγκες αποκαλυφθούν από τη δοκιμασία αντοχής θα καλυφθεί με σχετική ευκολία μέσω ιδιωτικής χρηματοδότησης. Οι υπόλοιπες 105 συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι πέρασαν με μικρότερη ή μεγαλύτερη ευκολία τη δοκιμασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή