Ψήφος εμπιστοσύνης από Μέρκελ στον Μάριο Ντράγκι

Ψήφος εμπιστοσύνης από Μέρκελ στον Μάριο Ντράγκι

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ κάλυψε πλήρως χθες τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, αποδοκιμάζοντας στην ουσία πολλούς πολιτικούς της χώρας της, όπως τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον κεντρικό τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες έχουν επικρίνει έντονα την πολιτική της ΕΚΤ. Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την Ευρωζώνη, διότι η κ. Μέρκελ αφενός ενίσχυσε την αξιοπιστία της ΕΚΤ, αφετέρου επιδιώκει να διαλύσει τις αμφιβολίες που είχαν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη σχέση Γερμανίας με τον κ. Ντράγκι. Πολύ περισσότερο που η στήριξή της εκφράστηκε μετά την τοποθέτηση του κ. Ντράγκι στη χθεσινή σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης -που ακολούθησε αυτή της Ε.Ε.-, καλώντας τους να καταβάλουν προσπάθειες που θα συνδυάζουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις επενδύσεις, τη δημοσιονομική πειθαρχία και την ενίσχυση της ζήτησης προκειμένου να αποφευχθεί «μια επιστροφή στην ύφεση».

Ερωτηθείσα, μετά τη σύνοδο, σχετικά με τους δεσμούς της κυβέρνησής της με τον κ. Ντράγκι, η κ. Μέρκελ απάντησε ότι εκτιμά πραγματικά την πολιτική Ντράγκι στην Ευρωζώνη, ότι επιθυμεί να έχει καλή συνεργασία με την κεντρική τράπεζα και ότι του «είμαι ευγνώμων επειδή και πάλι αντικατόπτρισε τις σκέψεις μας». «Η ΕΚΤ λειτουργεί ανεξάρτητα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για εμάς στη Γερμανία. Θέλω να πω με σαφήνεια ότι πραγματικά εκτιμώ τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Ντράγκι συμμετέχει στις συζητήσεις σχετικά με την περαιτέρω εξέλιξη της Ευρωζώνης και ότι είπε σήμερα πως είναι έτοιμος να συνεργαστεί όσον αφορά τον στενότερο συντονισμό της οικονομική πολιτικής», είπε η κ. Μέρκελ. «Βασίζομαι στην καλή συνεργασία με την ΕΚΤ σε τομείς που ενδιαφέρουν εμένα και τους (υπόλοιπους) ηγέτες».

Η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το γεγονός ότι ο κ. Ντράγκι εξήγησε στους ηγέτες της Ε.Ε. πως και οι κυβερνήσεις πρέπει να επωμιστούν το μερίδιο που τους αναλογεί, ώστε να ενισχύσουν την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ντράγκι τόνισε στους ηγέτες ότι πρέπει να αναλάβουν δράση από κοινού ώστε ν’ αποφευχθεί μια νέα ύφεση. «Η ελπίδα δεν αποτελεί στρατηγική», είπε ο κ. Ντράγκι, τονίζοντας ότι η αναπτυξιακή πολιτική, για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να περιλαμβάνει «ισχυρές και αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις». Ο κ. Ντράγκι επέμεινε στη σύνοδο ότι η νομισματική πολιτική αποτελεί μόνο ένα από τα τέσσερα απαραίτητα στοιχεία της αναπτυξιακής πολιτικής, με τα υπόλοιπα να είναι οι μεταρρυθμίσεις, τα υγιή δημόσια οικονομικά και η ενίσχυση των προβληματικών τραπεζών της Ε.Ε. Πρόκειται για εξέλιξη που ενισχύει τις ελπίδες για επίτευξη «μεγάλης συμφωνίας» μεταξύ των ηγετών της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ, η οποία θα επιτρέψει στον κ. Ντράγκι να συνεχίσει την αναπτυξιακή οικονομική πολιτική του σε αντάλλαγμα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων από τα κράτη-μέλη.

Εν τω μεταξύ ιστορική, αν και με ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους, χαρακτηρίζεται η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή στην οποία κατέληξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που δεσμεύτηκε επίσης για παροχή βοήθειας ύψους 1 δισ. ευρώ στη Δυτική Αφρική, με στόχο την καταπολέμηση του Εμπολα.

Η συμφωνία προβλέπει τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Επίσης, την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 27% επί του συνόλου επίσης έως το 2030, αλλά και τη βελτίωση του μέτρου της ενεργειακής απόδοσης τουλάχιστον κατά 27%. Οι ηγέτες της Ε.Ε. δεσμεύτηκαν επίσης να ενισχύσουν τις διασυνοριακές συνδέσεις για να βελτιωθεί η ροή των προμηθειών ενέργειας μεταξύ των κρατών-μελών της Ενωσης.

Οργισμένος ο Κάμερον κατά Βρυξελλών

Την οργή του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον προκάλεσε το αίτημα των Βρυξελλών να καταβάλει το Λονδίνο πρόσθετο ποσό ύψους 2,1 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. εξαιτίας της καλύτερης πορείας που είχε η βρετανική οικονομία. Εξαλλος ο Κάμερον, μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ζήτησε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και μίλησε για απαράδεκτη απόφαση. «Δεν βοηθάει» την υπόθεση παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. η στάση των Βρυξελλών, κατήγγειλε, εμφανώς αγανακτισμένος και διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να πληρώσει το πρόσθετο ποσό έως την 1η Δεκεμβρίου, όπως ζητείται. Ο Βρετανός πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι είναι εξόχως θυμωμένος και προέβλεψε ότι η βρετανική κοινή γνώμη θα θεωρήσει το τεράστιο ποσό «εντελώς απαράδεκτο». «Είναι εντελώς απαράδεκτος ο τρόπος λειτουργίας αυτού του οργανισμού, που ξαφνικά παρουσιάζει ένα λογαριασμό με ένα τεράστιο ποσό χρημάτων και τόσο λίγο χρόνο για την αποπληρωμή του», είπε και συνέχισε: «Δεν είναι αποδεκτό, είναι φρικτή συμπεριφορά». «Δεν θα πληρώσω αυτόν τον λογαριασμό την 1η Δεκεμβρίου. Εάν ο κόσμος νομίζει ότι θα το κάνω, θα δει. Δεν πρόκειται να συμβεί», διακήρυξε. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι οι δηλώσεις του απευθύνονται κυρίως στο εσωτερικό της χώρας του και ειδικότερα στον ηγέτη του ευρωφοβικού UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος του ζήτησε να μη «δώσει φράγκο» στις Βρυξέλλες. Το ζήτημα, όμως, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, είναι πως ο Κάμερον δεν θα μπορέσει να τηρήσει μέχρι τέλους τη στάση «δεν πληρώνω» και θα κληθεί να καταβάλει έστω ένα μέρος του ποσού. Η σύγκρουση δοκιμάζει εκ νέου τις σχέσεις της νησιωτικής χώρας με την Ε.Ε., τις οποίες ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί να θέσει σε δημοψήφισμα το 2017 αν κερδίσει τις εκλογές του προσεχούς Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή