Οργισμένος ο Κάμερον κατά Βρυξελλών

Οργισμένος ο Κάμερον κατά Βρυξελλών

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την οργή του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον προκάλεσε το αίτημα των Βρυξελλών να καταβάλει το Λονδίνο πρόσθετο ποσό ύψους 2,1 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. εξαιτίας της καλύτερης πορείας που είχε η βρετανική οικονομία. Εξαλλος ο Κάμερον, μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ζήτησε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και μίλησε για απαράδεκτη απόφαση. «Δεν βοηθάει» την υπόθεση παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. η στάση των Βρυξελλών, κατήγγειλε, εμφανώς αγανακτισμένος και διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να πληρώσει το πρόσθετο ποσό έως την 1η Δεκεμβρίου, όπως ζητείται.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι είναι εξόχως θυμωμένος και προέβλεψε ότι η βρετανική κοινή γνώμη θα θεωρήσει το τεράστιο ποσό «εντελώς απαράδεκτο». «Είναι εντελώς απαράδεκτος ο τρόπος λειτουργίας αυτού του οργανισμού, που ξαφνικά παρουσιάζει ένα λογαριασμό με ένα τεράστιο ποσό χρημάτων και τόσο λίγο χρόνο για την αποπληρωμή του», είπε και συνέχισε: «Δεν είναι αποδεκτό, είναι φρικτή συμπεριφορά». «Δεν θα πληρώσω αυτόν τον λογαριασμό την 1η Δεκεμβρίου. Εάν ο κόσμος νομίζει ότι θα το κάνω, θα δει. Δεν πρόκειται να συμβεί», διακήρυξε. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι οι δηλώσεις του απευθύνονται κυρίως στο εσωτερικό της χώρας του και ειδικότερα στον ηγέτη του ευρωφοβικού UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος του ζήτησε να μη «δώσει φράγκο» στις Βρυξέλλες.

Το ζήτημα, όμως, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, είναι πως ο Κάμερον δεν θα μπορέσει να τηρήσει μέχρι τέλους τη στάση «δεν πληρώνω» και θα κληθεί να καταβάλει έστω ένα μέρος του ποσού. Η σύγκρουση δοκιμάζει εκ νέου τις σχέσεις της νησιωτικής χώρας με την Ε.Ε., τις οποίες ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί να θέσει σε δημοψήφισμα το 2017 αν κερδίσει τις εκλογές του προσεχούς Μαΐου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή