Ο Ερντογάν θέλει μαχητές του FSA στο Κομπάνι

Ο Ερντογάν θέλει μαχητές του FSA στο Κομπάνι

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπος με τις πιέσεις της Δύσης να συμβάλει στην άμυνα της συριακής πόλης Κομπάνι απέναντι στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», αλλά και με τον κίνδυνο να βγουν ενισχυμένοι από την κρίσιμη αυτή μάχη οι Κούρδοι υπερασπιστές της, ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι αναζητά έξοδο κινδύνου σε ένα νέο στρατήγημα: να φέρει στο Κομπάνι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), οι οποίοι αντιμάχονται τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Ασαντ και απολαμβάνουν πολιτικής υποστήριξης από τη Δύση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ταλίν της Εσθονίας, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι 1.300 μαχητές του FSA θα περάσουν τα τουρκοσυριακά σύνορα για το Κομπάνι, με άδεια της Αγκυρας, και ύστερα από συνεννόηση με το αριστερό κόμμα των Κούρδων της Συρίας, PYD, το οποίο μάχεται τους τζιχαντιστές. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησε μαζί του ότι «ο FSA θα ήταν η πρώτη επιλογή (για την ενίσχυση της άμυνας του Κομπάνι) και δεύτερη επιλογή θα ήταν η αποστολή Πεσμεργκά», δηλαδή ενόπλων δυνάμεων του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Μέχρι χθες το βράδυ, η τοποθέτηση Ερντογάν δεν φαινόταν να επαληθεύεται από τις ενδιαφερόμενες πλευρές. Ο ένας εκ των δύο συμπροέδρων του PYD, ο Σάλεχ Μουσλίμ, δήλωσε ότι το κόμμα του «έχει ήδη αποκαταστήσει επικοινωνία με τον FSA, αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία, όπως ανέφερε ο κ. Ερντογάν». Ο Κούρδος αξιωματούχος προσέθεσε πως θα ήταν προτιμότερο οι άνδρες του FSA, αντί να σπεύσουν στο Κομπάνι, «να ανοίξουν και δεύτερο μέτωπο στο “Ισλαμικό Κράτος”, μέσα στη Συρία». Αλλά και ο εκπρόσωπος της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης, που συνδέεται με τον FSA, Κενάν Μοχάμεντ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κανένα σχέδιο περί αποστολής 1.300 μαχητών της οργάνωσης στο Κομπάνι.

Πόλεμος φθοράς

Σε άλλες δηλώσεις του, ο Σάλεχ Μουσλίμ εκτίμησε πως η μάχη για το Κομπάνι, που ήδη διαρκεί για περισσότερο από ένα μήνα, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μακρόχρονο πόλεμο φθοράς εάν δεν εξοπλιστούν οι Κούρδοι με βαρύτερο οπλισμό. Το «Ισλαμικό Κράτος» πολιορκεί την πόλη με δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και βαριά όπλα, λάφυρα από την κατάκτηση ιρακινών πόλεων τους προηγούμενους μήνες, ενώ οι Κούρδοι υπερασπιστές της έχουν μόνο ελαφρύ οπλισμό. Αναφορικά με την αποστολή Πεσμεργκά στο Κομπάνι, ο Μουσλίμ δήλωσε ότι ουδείς στρατιώτης έχει φτάσει στην πολιορκημένη πόλη και ότι οι σχετικές συζητήσεις με την τοπική κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν στο Αρμπίλ συνεχίζονται.

Το ενδεχόμενο αποστολής Πεσμεργκά έχει προκαλέσει σοβαρή διαμάχη στη Βαγδάτη. Αρκετοί βουλευτές του ιρακινού Κοινοβουλίου εμφανίστηκαν χθες κατηγορηματικά αντίθετοι, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αντισυνταγματική κίνηση, καθώς οι Πεσμεργκά είναι επιφορτισμένοι με τη διατήρηση της τάξης στις περιοχές τους, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ ελέγχονται από την κεντρική κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή