«Συζητάμε την επόμενη ημέρα»

«Συζητάμε την επόμενη ημέρα»

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ – ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η συζήτηση για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας «έχει ήδη ξεκινήσει», δήλωσε χθες ο Αντώνης Σαμαράς από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, αλλά «ακόμα δεν έχει κλείσει τίποτε». Ο κ. Σαμαράς επιβεβαίωσε ότι η συζήτηση αυτή τη στιγμή με τους δανειστές της χώρας επικεντρώνεται στο πώς η Ελλάδα θα περάσει με ασφάλεια και σύνεση σε μια πορεία ασφαλή και αναπτυξιακή. «Σκοπός είναι να γυρίσουμε στην κανονικότητα και να γίνουμε φυσιολογική χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά, εννοώντας την επιστροφή της χώρας στις αγορές, ενώ τόνισε ότι όλοι (εννοώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες) αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά.

Παράλληλα, βεβαίως, η κυβέρνηση εστιάζει και στην επερχόμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα, όπου καταγράφονται σημαντικές αποκλίσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών. Μάλιστα, σύμφωνα με το Ρόιτερς, η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την οποία ζητεί να μην επιμείνει η τρόικα σε αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Στην επιστολή, την ύπαρξη της οποίας διέψευσε αργά χθες το βράδυ η κυβέρνηση, φέρεται να επισημαίνεται ότι το ασφαλιστικό σύστημα, στο οποίο έγιναν αλλαγές το 2010, είναι βιώσιμο έως το 2060. Πηγές προσκείμενες στην τρόικα αναφέρουν ότι το ΔΝΤ πιέζει την Αθήνα να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις, μεταξύ αυτών και του ασφαλιστικού, πριν από το τέλος του προγράμματος.

Στις Βρυξέλλες ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε σειρά επαφών με ίσως πιο σημαντική τη διμερή με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, χθες το πρωί. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΚΤ, η συνάντηση είχε θέμα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και της Ευρωζώνης γενικότερα, ενώ άλλες πηγές επιβεβαίωναν ότι το βασικό θέμα συζήτησης των δύο ανδρών ήταν η επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε συναντήσεις του με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον Ολλανδό πρόεδρο Μαρκ Ρούτε, τον Ιταλό πρόεδρο Ματέο Ρέντσι, τον Ιρλανδό Εντα Κένι και τον Ισπανό Μαριάνο Ραχόι και δήλωσε ότι «όλοι μας βλέπουν με πολλή συμπάθεια».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός μέσα από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ήθελε να τονίσει ότι οποιοδήποτε και να είναι το σενάριο για την επόμενη μέρα, θα πρέπει να είναι κάτι που διασφαλίζει ασφάλεια και σύνεση. Για τον κ. Σαμαρά το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης, αλλά «βρίσκεται σε χειρότερη τροχιά από αυτή που αναμενόταν», σε συνδυασμό με τους διεθνείς γεωπολιτικούς κινδύνους, δημιουργεί μια ανασφάλεια και στην Ελλάδα για τη μετά Μνημόνιο εποχή. Ο ίδιος τόνισε ότι «δεν θα αφήσω τίποτε που θα μας γυρίσει πίσω», ενώ αναφερόμενος στην προληπτική πιστοληπτική γραμμή, δήλωσε ότι κάτι τέτοιο βρίσκεται σ’ ένα πλαίσιο συζήτησης και δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κατάληξη της διαπραγμάτευσης.

Θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα ήταν ευχής έργον αν η αξιωματική αντιπολίτευση τηρούσε πιο εποικοδομητική στάση. «Είναι σημαντικό να υπάρχει μια ελάχιστη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Δυστυχώς, όπως είπε ο πρωθυπουργός, αυτό δεν θέλει να το κάνει η αντιπολίτευση, αλλά «εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να βγάλουμε τη χώρα από το τούνελ και καλώ τους πάντες σε αυτή τη διαδικασία συναίνεσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή