Διαδήλωσαν κατά του φασισμού στη Βοϊβοντίνα

Διαδήλωσαν κατά του φασισμού στη Βοϊβοντίνα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΟΒΙ ΣΑΝΤ. Πολίτες της Βοϊβοντίνας και ακτιβιστές από μη κυβερνητικές οργανώσεις συμμετείχαν στην αντιφασιστική συγκέντρωση που διοργανώθηκε στην πόλη Νόβι Σαντ της Σερβίας, απ’ όπου εστάλη το μήνυμα ότι η πλειοψηφία σε μια χώρα είναι υπεύθυνη για τη μειοψηφία και πρέπει να την προστατεύει. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε προχθές, ημέρα συμπλήρωσης 70 χρόνων από την απελευθέρωση του Νόβι Σαντ από τον φασισμό και με αφορμή τις πρόσφατες επιθέσεις σε καταστήματα Αλβανών μετά τα επεισόδια στον ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβίας-Αλβανίας και την αυξημένη δράση ακροδεξιών και φασιστικών οργανώσεων στο Νόβι Σαντ και στη Βοϊβοντίνα.

Ο εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Κέντρο Πολιτών Βοϊβοντίνας, Ζέλικο Στάνετιτς, τόνισε πως ο φασισμός καθημερινά είναι παρών στην πόλη του Νόβι Σαντ. «Το τελευταίο διάστημα, ο φασισμός που ξεχειλίζει από τις σελίδες εφημερίδων και από τα κεφάλια διάφορων πολιτικών πλημμύρισε τα καταστήματα των γειτόνων μας. Γι’ αυτό σήμερα φορώ μπλούζα με το σύνθημα “Μην αγγίζεις τον γείτονά μου”, το οποίο είναι και κεντρικό μήνυμα της σημερινής συνάντησης», είπε ο κ. Στάνετιτς. Ο Σέρβος δημοσιογράφος και αναλυτής Τεόφιλ Πάντσιτς σημείωσε πως δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ειλικρινά πίσω από αντιφασιστικές αξίες, επειδή όταν εμφανίζεται η αφορμή για μαζική διαδήλωση πολιτών, όπως αυτή στο Νόβι Σαντ, ποτέ δεν κάνει αυτό που είναι καθήκον της.

Οι αποφάσεις της UEFA

Στο μεταξύ, ορίζοντας τη Σερβία νικήτρια του επεισοδιακού αγώνα με την Αλβανία, αλλά αφαιρώντας της τρεις βαθμούς λόγω των επεισοδίων, η UEFA ακύρωσε ουσιαστικά την αναμέτρηση της 14ης Οκτωβρίου στο Βελιγράδι. Οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες των δύο χωρών θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ η κάθε μία, ενώ στη Σερβία επιβλήθηκε και ποινή κεκλεισμένων των θυρών για τις επόμενες δύο εντός έδρας αναμετρήσεις καθώς ήταν υπότροπη. Υπενθυμίζεται πως αυτήν την εβδομάδα αναβλήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στη Σερβία, η πρώτη έπειτα από 70 χρόνια, εξαιτίας της διμερούς έντασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή