Η Λεπέν κατά κυβέρνησης για παράτυπους μετανάστες

Η Λεπέν κατά κυβέρνησης για παράτυπους μετανάστες

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΛΑΙ. Τη «μάστιγα της λαθρομετανάστευσης» και τη «σκανδαλώδη απραξία» της κυβέρνησης κατήγγειλε χθες, άμα τη αφίξει της στην πόλη του Καλαί στις ακτές της Μάγχης, η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν.

Η κ. Λεπέν μετέβη στο Καλαί σε μια ταραγμένη συγκυρία, με μερίδα κατοίκων να αντιδρούν έντονα στην αυξημένη παρουσία παράτυπων μεταναστών στο λιμάνι και στα περίχωρα της πόλης. Στόχος των μεταναστών είναι να διεισδύσουν σε πλοίο με προορισμό το λιμάνι του Ντόβερ στη Βρετανία. Στις αρχές της εβδομάδας, αγανακτισμένοι μετανάστες συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις, ενώ την Πέμπτη, δεκάδες από αυτούς προσπάθησαν να εισβάλουν διά της βίας στο εμπορικό λιμάνι, προτού απωθηθούν από τις ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις.

«Ο νόμος καταλύθηκε στο Καλαί. Το μόνο που απέμεινε είναι η ζούγκλα, ο νόμος του ισχυρότερου, η βία. Ολα τους αντίθετα με τις αρχές της δημοκρατίας. Η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια και δεν μιλάει για όσα γίνονται στο Καλαί. Οι κάτοικοι έφθασαν στα όριά τους», είπε η κ. Λεπέν, μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από το δημαρχείο της πόλης και λίγο πριν πραγματοποιήσει σύντομη περιοδεία στον γειτονικό κεντρικό εμπορικό δρόμο.

Ανταλλαγή συνθημάτων

Τη Μαρίν Λεπέν στη βόλτα της «συνόδευσαν», πάντως, περίπου είκοσι ακτιβιστές οργανώσεων υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών. Οι ειρηνικοί διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως: «Μαρίν, ξεκουμπίσου!» και «Αλληλεγγύη στους μετανάστες!». Οι εκατοντάδες οπαδοί της προέδρου του Εθνικού Μετώπου, που τη συνόδευαν στην περιοδεία της, φώναζαν: «Η Μαρίν για πρόεδρος!».

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ανακοίνωσε τη δημιουργία κέντρου ημερήσιας φιλοξενίας μεταναστών στη ζώνη του λιμανιού, αλλά και την ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας με 100 άνδρες των δυνάμεων τήρησης της τάξης, CRS.

Τις εξαγγελίες του κ. Καζνέβ απέρριψε η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, λέγοντας ότι οι δυνάμεις της τάξης έχουν ξεπεραστεί στο έργο τους από το «κύμα λαθρομεταναστών» και υπογραμμίζοντας με έκδηλη ειρωνεία: «Δεν έχουμε ήδη δαπανήσει υπερβολικά κεφάλαια για τους λαθρομετανάστες;».

Με την επίσκεψη της κ. Λεπέν διαφώνησε η Νατασά Μπουσάρ, δήμαρχος της πόλης, προσκείμενη στο κεντροδεξιό UMP, χαρακτηρίζοντας «άκαιρη» την παρουσία της κ. Λεπέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή