Οικογενειακό ταξίδι για μεταμόσχευση μαλλιών στην Ελλάδα

Οικογενειακό ταξίδι για μεταμόσχευση μαλλιών στην Ελλάδα

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Χαλέντ Αλ Σαΐντ από το Κουβέιτ έκανε την πρώτη μεταμόσχευση μαλλιών στην Αθήνα πριν από δύο χρόνια. Είχε προηγηθεί εξαντλητική έρευνα τεσσάρων χρόνων. Εχοντας μείνει πολύ ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα, πριν από λίγο καιρό άλλαξε και πάλι δύο πτήσεις προκειμένου να φτάσει στην Αθήνα για μια συμπληρωματική διαδικασία που θα του χαρίσει ακόμη πιο πυκνά μαλλιά. Μαζί του ταξίδεψαν η γυναίκα του και ο αδερφός του, Μουμπάρακ, που στα 33 του θα κάνει την ίδια επέμβαση στην κορυφή του τριχωτού της κεφαλής. Αμέσως μετά, οι τρεις τους σκοπεύουν να κάνουν μια μίνι απόδραση στη Μύκονο.

Την ιστορία των δύο αδερφών, που μαρτυράει εύγλωττα την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας, διηγείται στην «Κ» ο γιατρός του, δρ Αναστάσιος Βεκρής, πλαστικός χειρουργός με ειδίκευση στις μεταμοσχεύσεις μαλλιών. Οπως λέει, το 24% των ασθενών που έρχονται στην κλινική του είναι αλλοδαποί κυρίως από τη Μέση Ανατολή και τη Δυτική Ευρώπη που έρχονται στην Ελλάδα μόνο γι’ αυτόν τον λόγο. «Οι ξένοι έρχονται στην Ελλάδα γιατί βρίσκουν ιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε χαμηλότερο κόστος απ’ ό,τι σε χώρες όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ», εξηγεί. «Για παράδειγμα, η σύγχρονη μέθοδος αποκατάστασης μαλλιών FUE που κερδίζει έδαφος παγκοσμίως επειδή είναι λιγότερο τραυματική και δεν αφήνει σημάδια και ουλές εφαρμόζεται με επιτυχία και στη χώρα μας. Οποιος κάνει καλή έρευνα θα καταλήξει σε έναν καλό γιατρό που την προσφέρει».

Για τον Μουμπάρακ Αλ Σαΐντ, πάντως, οδοντίατρο, δεν ήταν το κόστος αυτό που τον ώθησε να επιλέξει Ελλάδα. «Δεν ήρθα στην Ελλάδα επειδή είναι φθηνότερα, αλλά επειδή είδα το φυσικό αποτέλεσμα στον αδερφό μου. Πολλοί επιλέγουν την Τουρκία επειδή οι υπηρεσίες είναι ακόμη πιο φθηνές, αλλά σε θέματα υγείας το κόστος δεν είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάζεις».

Σε κάθε περίπτωση, όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που επιλέγουν την Ελλάδα για παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Εκτός από τις μεταμοσχεύσεις μαλλιών, η χώρα μας αποτελεί διεθνή «προορισμό» και για θεραπείες αντιμετώπισης της υπογονιμότητας, αλλά και για πλαστικές επεμβάσεις. Σε πρόσφατο συνέδριο αναφέρθηκε ότι μόνο μέσα σε ένα χρόνο ταξίδεψαν στην Ελλάδα και σε συγκεκριμένο κέντρο τεχνητής γονιμοποίησης 360 ζευγάρια από τη Ρουμανία. Το τελευταίο διάστημα, επίσης, παρατηρείται αύξηση της ζήτησης και στις οφθαλμολογικές επεμβάσεις, στην οδοντιατρική φροντίδα και στις νεφρολογικές θεραπείες.

Η αλματώδης ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού διεθνώς οφείλεται κυρίως στο υψηλό κόστος των ιατρικών πράξεων και κυρίως των χειρουργικών επεμβάσεων σε πολλές χώρες. Σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Παν. Αθηνών κ. Γιάννη Τούντα, εάν κινηθεί σωστά, τα έσοδα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από τον ιατρικό τουρισμό τα επόμενα 10 χρόνια μπορεί να φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ, με την προσέλευση άνω των 400.000 ασθενών.

Ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα έχει ήδη αντιληφθεί την πρόκληση. Μετά το νοσοκομείο Metropolitan, και ο Ομιλος Ιατρικού Αθηνών (Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης) έλαβε πιστοποίηση από τον Οργανισμό Temos International, που εστιάζει στη διαχείριση των διεθνών ασθενών και στον ιατρικό τουρισμό. Μάλιστα, οι δύο φορείς έγιναν μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Αύξηση 39%

Ο ιατρικός τουρισμός δεν έχει επηρεαστεί από την κρίση. Την τελευταία διετία, για παράδειγμα, οι επεμβάσεις αποκατάστασης μαλλιών στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 39%. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα το γραφείο του κ. Βεκρή επισκέφθηκε και μετανάστης που ζει στη χώρα μας. «Ο Ισφάκ Αχμέτ είναι από το Πακιστάν, 33 ετών. Ηθελε να κάνει μεταμόσχευση όχι από ματαιοδοξία, αλλά από ανάγκη. Ηθελε να γίνει όμορφος για να καταφέρει να παντρευτεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή