Χτίζοντας μια νέα πόλη στη Ν. Αφρική

Χτίζοντας μια νέα πόλη στη Ν. Αφρική

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Ντέιβιντ Πίρσον έχει ένα όραμα: να κτίσει μία νέα κοινότητα 800.000 ανθρώπων στο Κέιπ Τάουν, η οποία θα συμβάλει στο να σβήσουν τα σημάδια από το απαρτχάιντ. Στόχος του να οικοδομήσει μία πόλη ονόματι Γουέστ Κέιπ πέραν της υπάρχουσας, σε περιοχές οι οποίες ήταν καλλιεργήσιμες μέχρι πρότινος. Στις παρεμβάσεις του θα περιλαμβάνονται συγκροτήματα κατοικιών σε προσιτές τιμές, νοσοκομεία, εργοστάσια και ένα πανεπιστήμιο συνολικού κόστους 13 δισ. δολαρίων. Εφυγε από τη Νότια Αφρική το 1978 μαζί με τους γονείς του, οι οποίοι είχαν κάνει μεικτό γάμο. Κι αυτός ήταν ο λόγος που δέχθηκαν απειλές και αυτοεξορίστηκαν στον Καναδά. Επέστρεψε το 1990 με την απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα από τη φυλακή.

«Η Ν. Αφρική χρειάζεται να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της πόλης του Πρώτου Κόσμου και της πόλης του Τρίτου Κόσμου, ώστε οι Νοτιοαφρικανοί να μην αισθάνονται ένοικοι στην ίδια τους τη χώρα», παρατηρεί ο κ. Πίρσον. Ούτως ή άλλως, ο σχεδιασμός της ανάπτυξης είναι επιτακτική ανάγκη για να καλυφθούν οι ανάγκες του αστικού πληθυσμού της Ν. Αφρικής. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο πληθυσμός αυτός θα τετραπλασιαστεί στο 1,34 δισ. έως το 2050. Οι τεράστιες διαφορές είναι πολύ ορατές στο Κέιπ Τάουν, όπου βρίσκεται η ακριβότερη αγορά ακινήτων, ενώ παράλληλα το ένα τέταρτο των νοικοκυριών στερείται τρεχούμενου νερού. Το 2012 στην πρώτη θέση των πόλεων με τις μεγαλύτερες ανισότητες βρισκόταν το Γιοχάνεσμπουργκ και στη δεύτερη το Κέιπ Τάουν.

Παρά ταύτα, σχεδόν 2.100 πολυεκατομμυριούχοι από την Ευρώπη και το Γιοχάνεσμπουργκ έχουν ακίνητα στην πόλη και κυρίως στην παράκτια ζώνη, που βρέχεται από τον Ατλαντικό. Σύμφωνα με έρευνα, στην οποία συμμετείχαν νεαροί Βρετανοί επαγγελματίες, μετά το Χονγκ Κονγκ, το Ντουμπάι και τη Νέα Υόρκη, το Κέιπ Τάουν είναι μία καλή επιλογή για αλλαγή τόπου κατοικίας. Εχει δεκάδες παραλίες και περισσότερους από 100 αμπελώνες, ενώ τα πολυτελή ακίνητα έχουν σχετικά καλές τιμές.

Με 1 εκατομμύριο δολάρια αγοράζει κανείς ακίνητο 215 τετραγωνικών μέτρων, δηλαδή εννεαπλάσιου μεγέθους από ό,τι στο Λονδίνο. Το Γουέστ Κέιπ θα κτισθεί 25 χιλιόμετρα βόρεια του κέντρου της πόλης, θα δημιουργήσει 300.000 μόνιμες θέσεις εργασίας, καθώς και 400 νηπιαγωγεία και σχολεία. Η χρηματοδότησή του, όπως επισημαίνει ο Ντέιβιντ Πίρσον, θα καλυφθεί με την έκδοση ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή