«Παίζοντας με τα χρώματα – Παναγιώτης Τέτσης», η βιογραφική ταινία πήρε Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο 7ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών, Λονδίνο

«Παίζοντας με τα χρώματα – Παναγιώτης Τέτσης», η βιογραφική ταινία πήρε Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο 7ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών, Λονδίνο

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγή κλίματος με μια ευχάριστη είδηση που αφορά τον κινηματογράφο αλλά και την τέχνη, κι έχει πρωταγωνιστή τον αιώνιο έφηβο και κορυφαίο ζωγράφο Παναγιώτη Τέτση! Το περασμένο Σάββατο 18 Οκτωβρίου στο Λονδίνο δόθηκαν τα βραβεία του εβδόμου στη σειρά London Greek Film Festival, όπου η ταινία «Παναγιώτης Τέτσης: Παίζοντας με τα χρώματα» απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Το βραβείο παρέλαβε ο σκηνοθέτης Γιάννης Βαμβακάς και, στη συνέχεια, μαζί με τους βραβευμένους όλων των κατηγοριών, απαθανατίστηκε για την αναμνηστική φωτογραφία. Ο Γιάννης Βαμβακάς, που είχε αποσπάσει και τα συγχαρητήρια του μεγάλου ζωγράφου στην προβολή της ταινίας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, παρουσία της διευθύντριας Μαρίας Κομνηνού, στέλνει τώρα με τη σειρά του «συγχαρητήρια σ’ όλους τους συνεργάτες μας και κυρίως στον δάσκαλο Π. Τέτση που με το ταλέντο του και τη συνεχή εργασία του συνεχίζει να μας εμπνέει». Η προβολή στη «Λαΐδα», στην Ιερά Οδό, είχε γίνει το απόγευμα που βγήκε το ουράνιο τόξο στην Πειραιώς! «Καλοσημαδιά», είχαμε πει, και εις ανώτερα! Το Βραβείο του Καλύτερου Ντοκιμαντέρ (Best Documentary Award) η ελληνική ταινία το μοιράσθηκε με δύο άλλα, ένα από αυτά είναι του Αντώνη Κανάκη, τίτλος «Immersion» (Καταβύθιση) 103΄ διάρκεια, η πρεμιέρα του έγινε στο Λονδίνο. Το άλλο είναι: «Παίζοντας με τη φωτιά» – σε σκηνοθεσία της Αννέτας Παπαθανασίου, 2014, διάρκεια 80΄, παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Λονδίνου. Αλλα βραβεία: Καλύτερης Ταινίας με Υπόθεση «Πανδημία» 2014, σκηνοθέτης Δημήτρης Πιατάς, διάρκεια 111΄, Καλύτερη Ιδέα για Ταινία Υπόθεσης: «Block 12», σκηνοθεσία Κυριάκου Τοφαρίδη, Ελλάς – Κύπρος, 2013, 14΄, Καλύτερο Δημιουργικό Documentary: Το βραβείο μοιράσθηκε στα τρία: «Αγάπη για τον κόσμο», σκηνοθεσία Βασίλης Δουβλής, Ελλάς, 2013. «Αγάπη στον καιρό της κρίσης», σκηνοθεσία Θεώπης Σκαρλάτου και Κώστα Καλλέργη, 2014, 67΄ και «Μαραθώνιος σε άνοιξη που δεν τελείωσε – Γρηγόρης Λαμπράκης», σκηνοθεσία Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, Ελλάς, 2014, διάρκεια 120΄. Καλύτερη Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πιατάς «Πανδημία», Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας: Βλαδίμηρος Κυριακίδης «Common Denominator», σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια, Ελλάς, 2014, Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας: Κάρμεν Ρουγγέρη, στο «Block 12» του Κυριάκου Τοφαρίδη.

Καλύτερο Σενάριο: Πάνος Σταθογιάννης, Κυριάκος Τοφαρίδης για το «Block 12». Καλύτερη Μουσική: Αντώνης Μιτζέλος, για το «Common Denominator» του Τσαφούλια, και Βραβείο Καλύτερου Ερμηνευτή (Performer): Θεοδόσης Πελεγρίνης: «Πανδημία» σε σκηνοθεσία Κυριάκου Τοφαρίδη. Ναι, είναι ο πρώην πρύτανις Πανεπιστημίου Αθηνών που επέστρεψε στην ηθοποιία. Τέλος, Βραβείο Φωτογραφίας: Πέτρος Αντωνιάδης: «Το Δείπνο», και Μάριος Ιορδάνου: «Το μυστικό του Θησέα». Την Κριτική Επιτροπή του 7ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Λονδίνου απετέλεσαν οι: Σοφία Παπαδοπούλου, παραγωγός, Αρης Βασιλειάδης, δημοσιογράφος, Χρήστος Προσύλης, σκηνοθέτης – παραγωγός, Λονδίνο – Ελλάδα, και Τζιμ Ζώγας (κινηματογραφιστής – Video Artist) Ελλάδα. Και του χρόνου, Λονδίνο, με Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών!

«Και με φως και με θάνατον…»

O στίχος του Οδυσσέα Ελύτη («Ο μικρός Ναυτίλος») δίνει το θέμα της εφετινής εορταστικής εκδήλωσης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο θέατρο των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης. Θα γίνει τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014, ώρα 9η πρωινή. Την πρόσκληση υπογράφουν οι διευθυντές Α΄ Λυκείου: Ιωάννης Βακαλόπουλος, Β΄ Λυκείου: Ευγενία Κυριαζοπούλου, Α΄ Γυμνασίου: Μαρία-Αννα Φαφαλιού, Β΄ Γυμνασίου: Ευδοκία Γιαννικοπούλου. Την οργάνωση εορτής έχει το Α΄ Αρσάκειο – Τοσίτσειο Ενιαίο Λύκειο Εκάλης. Τον πανηγυρικό θα εκφωνήσει ο φιλόλογος καθηγητής κ. Αθανάσιος Λυμπέρης. Στο Β΄ μέρος του εορτασμού «Και με φως και με θάνατον…» αφήγηση – δραματοποίηση – εικόνα. Τις σκηνές πλαισιώνουν τραγούδια και απαγγελίες στίχων. Στις δραματοποιημένες σκηνές παίρνουν μέρος μαθητές Β΄ και Γ΄ Τάξης.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή