49 χρόνια πρίν…24.X.1965

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΟΖΙΤΑ ΣΩΚΟΥ ΓΙΑ «ΒΙΡΙΔΙΑΝΑ»: Η «Βιριδιάνα» του Μπονουέλ πρόκειται να προβληθή στις 8 Νοεμβρίου. Οπως οι εφημερίδες έγραψαν όταν γυρίστηκε η ταινία, η τόλμη του θέματος τόσο τάραξε την ισπανική Κυβέρνηση [καθεστώς Φράνκο], ώστε το πρωτότυπο αρνητικό κάηκε επισήμως ζωντανεύοντας έτσι τις πιο μαύρες παραδόσεις της Ιεράς Εξετάσεως. Ηδη όμως, κόπια της συγκλονιστικής αυτής δημιουργίας είχε φυγαδευθή στο εξωτερικό και αντίγραφο εκείνης είναι η έκδοσις που βραβεύθηκε στις Κάννες και που θα δούμε στην Αθήνα. Πόσο μακρυά βρίσκεται εδώ ο Μπονουέλ από την ξεφτισμένη έμπνευση του «Ημερολόγιο μιας καμαριέρας»! Ξαναβρίσκει με αλάνθαστη σιγουριά τη φλέβα του «Λος Ολβιδάδος» και δίνει ένα αριστούργημα, ένα από τα λίγα «τέλεια» έργα του κινηματογράφου. Δεν διστάζει προ ουδενός. Προκαλώντας φρίκη, τρόμο και δέος στον θεατή με την τόλμη του αμείλικτου κατηγορητηρίου που εξαπολύει εναντίον όλων των θεσμών που συνηθίσαμε να τοποθετούμε υπεράνω κριτικής. Και όλα αυτά σε μία στεγνή κινηματογραφική γλώσσα που μόνον στο «Ημέραι οργής» του Ντράγιερ έχομε συναντήσει, γλώσσα που αποδεικνύει ότι και η εβδόμη τέχνη έχει τους κλασσικούς της.

ΣΕΡΤΖΙΟ ΕΝΤΡΙΓΚΟ ΚΑΙ ΤΣΑΡΜΣ: Ιταλοί καλλιτέχναι δίδουν σήμερον Κυριακήν 11 π.μ. μουσικό πρωινό εις το θέατρον «Αλάμπρα», το πρόγραμμα του οποίου περιλαμβάνει μοντέρνα τραγούδια και συνθέσεις. Μετέχουν ο τραγουδιστής Σέργιος Εντρίγκο, η ορχήστρα Ρενάτο Γκρόσσι, ο πιανίστας Σ. Μπαρντόττι και τα φωνητικά συγκροτήματα Τσαρμς και Ντράγκος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή