Κρίσιμη αναμέτρηση στην Αττική

Κρίσιμη αναμέτρηση στην Αττική

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική και ενδεχομένως και το μέλλον της εφαρμογής του σχετικού πολιτικού σχεδιασμού της περιφερειάρχου Ρένας Δούρου, αποφασίζεται την Τετάρτη, στις εκλογές για το προεδρείο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ). Η Ενωση των 66 δήμων της Αττικής ορίζει την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΔΣΝΑ, του φορέα που θα αποφασίσει για τη διαχείριση των απορριμμάτων στον νομό. Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, πρόεδρος του οποίου είναι ex officio ο εκάστοτε περιφερειάρχης Αττικής, εν προκειμένω η κ. Δούρου, αποτελείται από επτά (6+1) άτομα εκ των οποίων τα δύο καθορίζει η Περιφέρεια και τα τέσσερα η ΠΕΔΑ. «Εφόσον πρόεδρος της ΠΕΔΑ εκλεγεί ο δήμαρχος Πεντέλης, Δημ. Στεργίου -σ.σ.: επικεφαλής της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας- είναι σίγουρο ότι θα στείλει στην εκτελεστική επιτροπή της ΠΕΔΑ ανθρώπους που θα ψηφίσουν την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων» έλεγε στην «Κ» έμπειρο αυτοδιοικητικό στέλεχος αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης του περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

Η περιφερειάρχης την προηγούμενη Πέμπτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο, δέχθηκε βέλη από πολίτες και μέλη της δικής της παράταξης για το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό του 2015 προβλέπεται κονδύλι δύο εκατ. ευρώ που αφορά την αποπληρωμή της σύμβασης για την κατασκευή ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, έργο που έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80%. Πρόκειται, ωστόσο, για κονδύλια που επιβάλλεται να καταβληθούν -ακόμα και αν δεν λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ- αλλιώς εγείρεται ποινική ευθύνη. Η κ. Δούρου τονίζει ότι επιμένει στην άποψη της ακύρωσης των διαγωνισμών για τα απορρίμματα και στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της διαχείρισής τους, ωστόσο για να εφαρμόσει την πολιτική της χρειάζεται να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ.

Οι εκλογές της Τετάρτης έχουν ιδιαίτερο (και πολιτικό) ενδιαφέρον, καθώς τη θέση του προέδρου διεκδικούν σχεδόν όλοι -εκτός του ΚΚΕ που έχει δύο έδρες- και οι πιθανολογούμενες συμμαχίες πολλές. Στο 25μελές διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔΑ, η Ν.Δ. έχει καταλάβει 9 έδρες. Ετσι ο επικεφαλής Δημ. Στεργίου χρειάζεται τουλάχιστον 3 ακόμα ψήφους προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος, ή στην τρίτη ψηφοφορία σχετική πλειοψηφία. Αντίστοιχες βλέψεις έχουν όμως και ο επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Ν. Σαράντης που έχει καταλάβει 5 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο, ο οποίος επίσης συμφωνεί με τον σχεδιασμό που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται όσον αφορά τα απορρίμματα και την ολοκλήρωση των διαγωνισμών ΣΔΙΤ.

Βλέψεις για την προεδρία έχει και ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Ηρ. Γκότσης (5 έδρες) αλλά και ο δήμαρχος Νίκαιας- Ρέντη, Γ. Ιωακειμίδης, επικεφαλής των «Λευκών» που διαθέτει 4 έδρες.

Οι επαφές και οι ζυμώσεις για την εκλογή προεδρείου στην ΠΕΔΑ ξεκίνησαν πριν καλά-καλά κλείσουν οι κάλπες των εκλογών στην ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος) την περασμένη Πέμπτη, στις οποίες ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης κατάφερε σημαντική νίκη για λογαριασμό της Ν.Δ. κερδίζοντας 16 από τις 31 έδρες στο διοικητικό συμβούλιο και εξασφαλίζοντας τη θέση του προέδρου της ΚΕΔΕ πριν πραγματοποιηθεί καν η χθεσινή ψηφοφορία. Μάλιστα λέγεται ότι ο κ. Πατούλης σχεδίασε τις κινήσεις του στις χθεσινές εκλογές για το προεδρείο της ΚΕΔΕ με το βλέμμα στην επόμενη Τετάρτη, προσπαθώντας να εξασφαλίσει συμφωνίες που θα δώσουν προβάδισμα στον επίσης «γαλάζιο» Δημ. Στεργίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή