Εκλογές σε φόντο πολέμου στην Ανατ. Ουκρανία

Εκλογές σε φόντο πολέμου στην Ανατ. Ουκρανία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόωρες εκλογές σε συνθήκες πολέμου διεξάγονται σήμερα στην Ουκρανία, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι τα προσκείμενα στη Δύση κόμματα, αλλά και οι εθνικιστικοί πολιτικοί σχηματισμοί, θα πραγματοποιήσουν καλή εμφάνιση στην κάλπη. Εκατομμύρια ρωσόφωνοι στην Ανατολική Ουκρανία δεν συμμετέχουν στη διαδικασία, καθώς η ηγεσία της αυτονομιστικής εξέγερσης έχει κηρύξει τη διενέργεια ξεχωριστών εκλογών, την ερχόμενη Κυριακή. Παρότι το Κίεβο θεωρεί τις εκλογές στην Ανατολική Ουκρανία παράνομες, οι διοργανωτές τους ελπίζουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Κριμαίας, ενσωματώνοντας τις ρωσόφωνες ζώνες στη Ρωσία.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας και πάλαι ποτέ «βασιλιάς της σοκολάτας», Πέτρο Ποροσένκο, ελπίζει πως οι σημερινές εκλογές θα του προσφέρουν νωπή λαϊκή εντολή, ικανή για την προώθηση αμφιλεγόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία. Η συμφωνία αυτή αποτελεί, όμως, κόκκινο πανί για τους Ουκρανούς εθνικιστές, οι οποίοι καταγγέλλουν τον Ποροσένκο για υποχωρητική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο.

Μεταξύ των 29 κομμάτων που κατεβαίνουν στις εκλογές για τις 450 έδρες της Βουλής, ούτε ένα δεν εκπροσωπεί το φιλορωσικό καθεστώς του πρώην προέδρου Γιανουκόβιτς, ενώ το «Μπλοκ Πέτρο Ποροσένκο», όπως λέγεται το κόμμα του νυν προέδρου, φέρεται να κατακτά την πρώτη θέση σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Οι σφυγμομετρήσεις, πάντως, δείχνουν ότι ο Ποροσένκο δεν θα επιτύχει να εξασφαλίσει την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι ο σημερινός πρόεδρος θα αναγκαστεί κατά πάσα πιθανότητα να προσεγγίσει κάποιο από τα εθνικιστικά κόμματα για τον σκοπό αυτό, εφόσον ο φυσικός του σύμμαχος, το Λαϊκό Μέτωπο του πρωθυπουργού Αρσένι Γιάτσενιουκ, δεν εξασφαλίσει αρκετές έδρες.

Ενδεχόμενη αποτυχία του Γιάτσενιουκ στη κάλπη θα υποχρεώσει όμως τον Ποροσένκο σε συμμαχία με την ορκισμένη εχθρό του, την πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο. Εναλλακτικά, ο Ποροσένκο θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση με τη βοήθεια του Ριζοσπαστικού Κόμματος, με επικεφαλής του τον λαϊκιστή Ολεγκ Λιάσκο.Οι εναπομείναντες ρωσόφωνοι στην Ουκρανία και όσοι Ουκρανοί συμπαθούν το Κρεμλίνο θα αναγκαστούν σήμερα να αναζητήσουν εκλογικό καταφύγιο είτε στο εξασθενημένο Κομμουνιστικό Κόμμα ή στο Μπλοκ της Αντιπολίτευσης, το περιθωριακό κόμμα μεγιστάνων και πρώην πολιτικών στελεχών του καθεστώτος Γιανουκόβιτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή