«Αν είχαν γίνει τα αντιπλημμυρικά έργα θα βοηθούσε»

«Αν είχαν γίνει τα αντιπλημμυρικά έργα θα βοηθούσε»

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν είναι λογικό σε κάθε φυσική καταστροφή να τσακωνόμαστε αν ο υπουργός, ο περιφερειάρχης ή ο δήμαρχος έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Θα έπρεπε να υπάρχει ένας κρατικός μηχανισμός που να λειτουργεί άμεσα όταν προκύπτει ένα πρόβλημα. Ε, λοιπόν, τέτοιος μηχανισμός δεν υπάρχει». Με αυτά τα λόγια στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απαντά στις συγκρούσεις για τις ευθύνες, που ξέσπασαν, με αφορμή τις πλημμύρες της περασμένης Παρασκευής σε δήμους των δυτικών προαστίων.

Μπαζωμένα ρέματα και μάλιστα με την άδεια της πολεοδομίας, αυθαίρετες κατασκευές αλλά και έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων σε συνδυασμό με τον ασυνήθιστα υψηλό όγκο βροχής αποτελούν τις αιτίες της καταστροφής. Τέσσερις ημέρες μετά, η καταγραφή των ζημιών έχει ολοκληρωθεί τυπικά, ζημιές συνολικά σε 580 ακίνητα και 168 οχήματα, ωστόσο η ζωή στις περιοχές που επλήγησαν δεν έχει επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς.

Στον Δήμο Ιλίου σήμερα δεν θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη δεξίωση για την 28η Οκτωβρίου στο δημαρχείο, ωστόσο η παρέλαση και οι υπόλοιπες εορταστικές εκδηλώσεις θα γίνουν κανονικά. Στον Δήμο Αχαρνών, όπου έως χθες είχαν υποβληθεί 150 αιτήσεις για την καταβολή αποζημίωσης, οι υπηρεσίες θα μείνουν ανοιχτές και σήμερα προκειμένου οι πολίτες να προσκομίσουν τα συμπληρωματικά έγγραφα για την καταβολή της αποζημίωσης για την οικοσκευή. (Εκτός του πρώτου βοηθήματος των 586 ευρώ που ανακοινώθηκε ότι θα καταβληθεί, μπορεί το συνολικό ποσό να φτάσει τα 6.000 ευρώ εφόσον ισχύουν συγκεκριμένες παράμετροι. Αίτηση βοήθειας μπορούν να καταθέτουν και όσοι δεν διαθέτουν «χαρτί από την Πυροσβεστική», όσοι δηλαδή δεν καταγράφηκαν ως πληγέντες έως χθες.

«Φυσικά αν είχαν γίνει τα αντιπλημμυρικά έργα θα βοηθούσε. Ειδικά μετά την πυρκαγιά στην Πάρνηθα το 2007, ο δήμος είναι περισσότερο απροστάτευτος γιατί όλο το νερό κατεβαίνει με ορμή από το βουνό και πλήττονται και οι όμοροι δήμοι Καματερό, Ζεφύρι, Αγιοι Ανάργυροι. Και ό,τι είχε γίνει τότε, τώρα φυσικά δεν υπάρχει», λέει ο σχεδόν δύο μηνών δήμαρχος της πόλης Γιάννης Κασσαβός, που συμπληρώνει ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε καταθέσει φάκελο στην Περιφέρεια Αττικής για τη δημιουργία αποχετευτικού των ομβρίων στη Λεωφόρο Καραμανλή αλλά «ακόμα δεν έχει εγκριθεί».

Τα συνεργεία αυτοκινήτων στη Γρηγορίου Λαμπράκη στον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας είναι εκπαιδευμένα στις δύσκολες καταστάσεις. Εχουν φτιάξει αυτοσχέδια παραπετάσματα με λαμαρίνες τα οποία ανεβάζουν όταν υπάρχει μεγάλη βροχόπτωση για να αποφύγουν τις πλημμύρες. Ο αγωγός ομβρίων του δρόμου που φτιάχτηκε από τη δεκαετία του ’70 έχει στενέψει υπερβολικά καθώς τα συνεργεία των ΔΕΚΟ τον χρησιμοποιούν για να περάσουν τα δίκτυα. «Οταν βρέχει λίγο παραπάνω από το Κερατσίνι μπορείς να πας στο Πέραμα μόνο με πλωτά μέσα», λέει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της πόλης, Χρήστος Βρεττάκος.

Πάντως ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει άμεσα η εκτέλεση των αντιπλημμυρικών έργων μέσω ΕΣΠΑ.

Οι δήμοι στους οποίους έχουν καταγραφεί ζημιές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι: Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αγίας Βαρβάρας, Αθηναίων, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Ασπροπύργου, Αχαρνών, Γαλατσίου, Διονύσου, Δραπετσώνας – Κερατσινίου, Ελευσίνας, Ιλίου, Κορυδαλλού, Μεταμόρφωσης, Μάνδρας, Μεγαρέων, Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Πειραιά, Περιστερίου, Πετρούπολης, Σαλαμίνας, Χαϊδαρίου και Χαλανδρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή