ΣΥΡΙΖΑ: Ζητούμενο η ενίσχυση της ρευστότητας

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητούμενο η ενίσχυση της ρευστότητας

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον τρόπο που θα αξιοποιήσουν οι τράπεζες την επιτυχία τους στα stress tests επικεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ την προσοχή του, με στελέχη της Κουμουνδούρου να επισημαίνουν ότι το κρίσιμο είναι να μπορέσει επιτέλους ο τραπεζικός τομέας να λειτουργήσει κανονικά, να δώσουν οι τράπεζες ρευστότητα στην αγορά και να ασκήσουν κοινωνική πολιτική σε ζητήματα όπως τα «κόκκινα» δάνεια. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε σε δηλώσεις του (ΒΗΜΑ) ότι «δεν συμμερίζονται τους πανηγυρισμούς για τα stress tests, στην πορεία θα φανεί αν θα ενισχυθεί η πραγματική οικονομία», καταδεικνύοντας ότι το κριτήριο σε σχέση με τις τράπεζες για την Κουμουνδούρου είναι να μπορέσουν να λειτουργήσουν ομαλά και να βοηθήσουν την οικονομία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε σε δήλωση της εκπροσώπου της Ν.Δ. Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία ανέφερε ότι «μετά την επιτυχή αξιολόγηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αντιλαμβάνεται κανείς τι θα συνέβαινε αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να εφαρμόσει τις “προτάσεις του”». Η απάντηση της Κουμουνδούρου ήταν σε ανάλογο ύφος: «Οταν στην κυβέρνηση δεν έχει απομείνει τίποτα παρά μόνον τρομολαγνεία και φτηνές επικοινωνιακές μπαρούφες, όλοι αντιλαμβάνονται ότι ήδη μετράνε τον χρόνο αντίστροφα. Μέχρι τότε, τους καλούμε να επιδείξουν τη όποια σοβαρότητα τους έχει απομείνει και να μη δοκιμάζουν άλλο τη νοημοσύνη μας».

Αυτό που στην Κουμουνδούρου προσπαθούν να αποτινάξουν από επάνω τους είναι οποιαδήποτε μομφή ότι δεν επιθυμούν τη ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Οπως χαρακτηριστικά ανέφεραν χθες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν πάντοτε υπέρ της στήριξης του τραπεζικού συστήματος. «Αυτό που εμείς τονίζουμε είναι ότι από τη στιγμή που η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έγινε με χρήματα του Δημοσίου, να ασκήσει το Δημόσιο τον έλεγχο των τραπεζών, ώστε να λειτουργήσουν ως μοχλός για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας», επισημαίνουν. Προσθέτουν δε ότι «η εξέλιξη με τα stress tests ασφαλώς και μας ικανοποιεί, διότι εμείς αυτό που θέλουμε είναι να παραλάβουμε όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα».

Το νέο μέτωπο ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται ότι θα αναπτυχθεί γύρω από τα κεφάλαια του ΤΧΣ. Στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας, προσβλέπουν στην αξιοποίηση των κεφαλαίων του ΤΧΣ για τη χρηματοδότηση παραμέτρων του οικονομικού τους προγράμματος. Το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν τα κεφάλαια του ΤΧΣ ως προληπτική γραμμή στήριξης προκαλεί την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί, μάλιστα, την κυβέρνηση ότι θα επιβάλει ένα νέο Μνημόνιο και θα χρησιμοποιήσει ως προληπτική γραμμή στήριξης τα κεφάλαια του ΤΧΣ, για τα οποία, όπως τονίζουν, η χώρα έχει ήδη υποστεί μνημονιακές πολιτικές.

Η Κουμουνδούρου θα επιμείνει, παράλληλα, στη γραμμή ότι οποιαδήποτε συμφωνία και αν επιτύχει η κυβέρνηση θα συνιστά νέο Μνημόνιο. Αυτό φάνηκε από την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, καθώς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι όπως και να βαφτίσει μια νέα συμφωνία, «οι δεσμεύσεις που περιέχει προς τους δανειστές συγκροτούν μια νέα μνημονιακή θηλιά λιτότητας στην οικονομία και την κοινωνία».

Αποστάσεις από Μ. Γλέζο

Σαφείς αποστάσεις λαμβάνει η Κουμουνδούρου από τον κ. Μ. Γλέζο, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών και της προσφυγής σε νέες εκλογές, αμέσως μετά την πιθανή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη αναμέτρηση, προκειμένου να εξασφαλίσει τη νίκη με βάση την απλή αναλογική. Από την Κουμουνδούρου τονίζουν ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο κ. Γλέζος είναι προσωπικές και δεν εκπροσωπούν σε καμία περίπτωση κεντρική πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς θα επιδιώξουμε να πείσουμε τον ελληνικό λαό να μη μας δώσει το μπόνους», δήλωσε (Βήμα FM) ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «Εάν όμως κερδίσουμε τις εκλογές και τις κερδίσουμε με το μπόνους, το έχουμε δηλώσει, αμέσως θα προκηρύξουμε νέες εκλογές, καταργώντας αυτόν τον εκλογικό νόμο και πηγαίνοντας στην απλή και άδολη εκλογική μάχη». Ο κ. Γλέζος χαρακτήρισε τον ισχύοντα εκλογικό νόμο «νομότυπο», ωστόσο εκτίμησε ότι με αυτόν αποφεύγεται η ουσία η οποία, κατά την άποψή του, είναι η «αρπαγή των 50 εδρών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή