Πάνω από 1 εκατ. Τούρκους τουρίστες αναμένεται να δεχθεί η Ελλάδα το 2014

Πάνω από 1 εκατ. Τούρκους τουρίστες αναμένεται να δεχθεί η Ελλάδα το 2014

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα θα φθάσει ο αριθμός των αφίξεων Τούρκων τουριστών στη χώρα μας φέτος, ενώ αντίστοιχα ρεκόρ αφίξεων από την Ελλάδα θα πετύχει και η Τουρκία. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν τα μέχρι στιγμής στατιστικά στοιχεία για τον τουρισμό των δύο χωρών στις οποίες οι συνολικές αφίξεις ξένων επισκεπτών θα βρεθούν φέτος στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των τουριστικών φορέων, θα δεχθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της πάνω από 1 εκατ. Τούρκους τουρίστες. Από την άλλη, η γειτονική χώρα, αν διατηρηθούν οι μέχρι σήμερα ρυθμοί αύξησης, αναμένεται θα δεχθεί από την Ελλάδα περίπου 800.000 επισκέπτες. Ηδη, για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου η Τουρκία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό αύξησης αφίξεων από τη χώρα μας (24%), φθάνοντας τις 631.344 συγκριτικά με τις αυξήσεις που είχε από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Εξάλλου, η Ελλάδα για το 9μηνο παρουσίασε το υψηλότερο ποσοστό αύξησης αφίξεων ξένων τουριστών σε σχέση με τους άμεσα ανταγωνιστικούς προορισμούς. Ειδικότερα, οι αφίξεις από το εξωτερικό σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας αυξήθηκαν κατά 14,1% ή 1,8 εκατ., φθάνοντας σε 14,4 εκατ. σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Εκ των παραδοσιακών αγορών ξεχωρίζουν οι αυξήσεις από τη Βρετανία και τη Γαλλία. Τον Σεπτέμβριο οι αφίξεις από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 9,8%, ξεπερνώντας τα 2,2 εκατ. Εντονα ανοδικά κινείται και ο αριθμός των επιβατών με εγχώριες πτήσεις. Για το 9μηνο οι αφίξεις εσωτερικού στα αεροδρόμια της χώρας αυξήθηκαν κατά περίπου 19% ή 730.000, ξεπερνώντας τα 4,6 εκατ. Τον Σεπτέμβριο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 26,4%, φθάνοντας σε 638.109.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, οι αφίξεις ξένων τουριστών για το 9μηνο αυξήθηκαν κατά 6,1%, αγγίζοντας τα 30,1 εκατ. Πρώτη αγορά για την Τουρκία ήταν η Ρωσία με 4,14 εκατ. (αύξηση 8,6%) και δεύτερη η Γερμανία με αφίξεις 4,09 εκατ. (αύξηση 3,4%). Τον Σεπτέμβριο οι συνολικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 2%, ξεπερνώντας τα 4,3 εκατ. Σε ρεκόρ αφίξεων ξένων επισκεπτών οδεύει φέτος και η Ισπανία. Για το 9μηνο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 7,4%, φθάνοντας σε 52,4 εκατ. σύμφωνα με το ισπανικό ινστιτούτο για τον τουρισμό ΙΕΤ. Πρώτη αγορά για την Ισπανία ήταν η Βρετανία με 12,4 εκατ. αφίξεις (αύξηση 5,6%) και δεύτερη η Γερμανία με 8,3 εκατ. αφίξεις (αύξηση 6,9%). Μόνη εκ των σημαντικών αγορών με υστέρηση ήταν η Ρωσία, από την οποία οι αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 1,2 εκατ. (πτώση 7,6%). Στην Κύπρο οι αφίξεις για το 9μηνο αυξήθηκαν κατά 2,8%, ξεπερνώντας τα 2 εκατ. σύμφωνα με τη στατιστική της υπηρεσία. Πρώτη αγορά για την Κύπρο είναι η Βρετανία με αφίξεις 723.545 (πτώση 2%) και η Ρωσία με αφίξεις 521.924 (αύξηση 10%). Τον Σεπτέμβριο οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 11,5%, φθάνοντας σε 316.602.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή