Διεθνείς διακρίσεις Ελλήνων ερευνητών

Διεθνείς διακρίσεις Ελλήνων ερευνητών

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σημαντικές διακρίσεις επέστρεψαν οι Ελληνες ερευνητές, στην πρώτη τους συμμετοχή στον διεθνή διαγωνισμό διαστημικών εφαρμογών στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα. Τέσσερις ελληνικές ομάδες διακρίθηκαν στη σημαντική αυτή διοργάνωση, που διοργανώνεται σε ετήσια βάση υπό την αιγίδα του ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος).

Το πρώτο βραβείο για την καλύτερη λειτουργούσα υπηρεσία απονεμήθηκε στην πλατφόρμα έγκαιρης προειδοποίησης για πυρκαγιές FireHub που ανέπτυξε η ομάδα του δρος Χάρη Κοντοέ στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), η οποία και παρέλαβε το σχετικό βραβείο. Η πλατφόρμα λειτουργεί ήδη στην ιστοσελίδα του Αστεροσκοπείου (SEVIRI monitor) και παρέχει online πληροφόρηση για την εκδήλωση πυρκαγιών στην Ελλάδα. Η ανανέωση της πληροφορίας γίνεται ανά πέντε λεπτά, ενώ παράλληλα υπάρχει ενημέρωση για την ανάπτυξη καπνού κ.λπ. Επίσης, στην ιστοσελίδα δίνονται πληροφορίες για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από το 2007 και μετά.

Σημαντική διάκριση στις εφαρμογές που αξιοποιούν τεχνολογίες δορυφορικής πλοήγησης είχε η πρόταση YOOR – Exchanging Experiences, με δημιουργούς τον Φίλιππο Μπεβεράτο και τον Jean-Robert Malandra. Πρόκειται για μια εφαρμογή που αξιοποιείται σε κινητές συσκευές και συμβάλλει στην ενημέρωση και την επικοινωνία των ιστιοπλόων, τουριστών και ταξιδιωτών της θάλασσας. Με την εφαρμογή αυτή, ο κάθε θαλάσσιος ταξιδευτής μπορεί να έχει στο κινητό του όχι μόνο χάρτες των περιοχών που θέλει να επισκεφθεί, αλλά και πληροφορίες για τα αγκυροβόλια που υπάρχουν, τις δυνατότητες να προμηθευτεί καύσιμα ή να έχει άλλες βασικές εξυπηρετήσεις χρήσιμες για το ταξίδι. Η εφαρμογή καλύπτει και μικρούς θαλάσσιους προορισμούς στην Ελλάδα αλλά και ολόκληρη τη Μεσόγειο, δίνοντας μεγαλύτερη αυτονομία σε όσους θέλουν να τους επισκεφθούν με δικά τους θαλάσσια μέσα.

Διαχείριση θαλάσσιου οικοσυστήματος

Ιδιαίτερη διάκριση είχε μία ακόμη ελληνική πρόταση με τίτλο Seagrass in HD από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», με δημιουργούς τους Δημοσθένη Τραγανό και Samuel Matthews. Το Αρχιπέλαγος παρέχει εξαιρετικές φωτογραφίες των υποβρύχιων λιβαδιών Ποσειδωνίας και συμβάλλει στην προστασία και διαχείριση του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Μία ακόμη ιδιαίτερη ελληνική παρουσία ήταν αυτή της sboing με το sbCliMate, η οποία κατέλαβε την 4η θέση στην κατηγορία T-Systems big data challenge. Το sboing.net είναι μια καινοτόμος τεχνολογία, με την οποία συγκεντρώνεται και αξιοποιείται η ταξιδιωτική πληροφορία των χρηστών.

«Η Ελλάδα δείχνει ότι διαθέτει τεχνογνωσία και αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό. Εκανε έντονη την παρουσία της υποβάλλοντας συνολικά 18 προτάσεις», δήλωσε ο Γιάννης Κωτσής – Γιανναράκης, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ).

Οι βραβευθείσες προτάσεις θα παρουσιαστούν την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου στις 10.00 στον Κόμβο Καινοτομίας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή