Διπλάσιος κίνδυνος για έμφραγμα, εγκεφαλικό

Διπλάσιος κίνδυνος για έμφραγμα, εγκεφαλικό

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου διατρέχουν οι πάσχοντες από ψυχικά νοσήματα λόγω συνδυασμού παραγόντων, όπως είναι η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το βαρύ κάπνισμα και η αδυναμία πρόσβασης στα νοσηλευτικά ιδρύματα και στους γιατρούς. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε καναδική μελέτη του Κέντρου Εθισμού και Ψυχικής Υγείας του Τορόντο.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τη δρα Κέιτι Γκόλντι, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Κουίν, ανακοίνωσαν ότι όσο περισσότερα ψυχικά νοσήματα έχει κάποιος τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για την καρδιαγγειακή του υγεία. Σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του κι αν εμφάνισε κάποιος το ψυχικό νόσημα, ο κίνδυνος είναι διπλάσιος σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, ενώ -όπως φαίνεται από την ανάλυση των δεδομένων που διαθέτουν στα χέρια τους οι ερευνητές- ισχύει και σε βάθος χρόνου.

Οσοι λαμβάνουν ψυχοφάρμακα διαθέτουν τριπλάσιο κίνδυνο για εγκεφαλικό και διπλάσιο για καρδιαγγειακό πρόβλημα, σε σχέση, πάντα, με τον γενικό πληθυσμό. Η μελέτη εστιάστηκε σε άτομα τα οποία έπασχαν από σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή, μείζονα κλινική κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές και λάμβαναν αντιψυχωσικά φαρμακευτικά σκευάσματα, αντικαταθλιπτικά και βενζοδιαζεπίνες (ηρεμιστικά), αλλά και τους λεγόμενους σταθεροποιητές της διάθεσης.

Αυξημένο βάρος

Τα ψυχοφάρμακα συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους και εμποδίζουν την ομαλή διάσπαση λιπών και σακχάρων στο αίμα με συνέπεια το άτομο να καταλήγει παχύσαρκο, να εμφανίζει χοληστερίνη ή διαβήτη. «Στα ίδια αυτά τα φάρμακα οφείλεται εν πολλοίς η αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε αυτή την υποομάδα του πληθυσμού», τόνισε η δρ Γκόλντι. «Από την άλλη, εξαιτίας των ψυχικών τους προβλημάτων οι άνθρωποι αυτοί έχουν δυσκολία να επικοινωνήσουν σωστά και να αναζητήσουν βοήθεια για τις ιατρικές τους ανάγκες», κατέληξε η Καναδή επιστήμονας.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραβλέπουμε και τον στιγματισμό που συνοδεύει τα ψυχικά νοσήματα, καθώς μπορεί να επηρεάσει την αντιμετώπισή τους από τους επαγγελματίες υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι οι ψυχικώς ασθενείς είναι λιγότερο πιθανό να λαμβάνουν και σκευάσματα για την καρδιαγγειακή τους υγεία ή να υποβάλλονται σε θεραπευτικές επεμβάσεις όπως είναι το μπαϊπάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή