«Καμπανάκι» από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

«Καμπανάκι» από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους (ΓΠΚ) της Βουλής, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει αναπτυξιακό σχέδιο για την εποχή μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου. Παράλληλα, οι οικονομολόγοι του Γραφείου αναφέρουν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή και οι μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον, σαν να είναι «πάνω σε κινούμενη άμμο», ενώ κριτική ασκεί και για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

«Το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ωθεί τη χώρα σε μια μακρά προεκλογική περίοδο», αναφέρει και προσθέτει πως «ανεξάρτητα από αυτό, οι δισταγμοί και οι ανακολουθίες στη μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης, η ανυπαρξία συντεταγμένης αναπτυξιακής πολιτικής και η ασάφεια των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος σταθερότητας στην οικονομική πολιτική. Ετσι θα αποθαρρύνονται σοβαρές επενδύσεις, που κατά κανόνα χρειάζονται σταθερό και άρα προβλέψιμο πολιτικό περιβάλλον».

Σε ό,τι αφορά το θέμα του νέου αναπτυξιακού μοντέλου το ΓΠΚ αναφέρει πως «ενώ η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι είναι αδύνατη η επιστροφή στο προηγούμενο πρότυπο ανάπτυξης, δεν αποσαφηνίζει με ποια ακόμα συγκεκριμένα μέτρα, μεταρρυθμίσεις και χρονοδιαγράμματα θα διαμορφωθούν οι συνθήκες για εξωστρεφή ανάπτυξη», γεγονός για το οποίο ασκεί έντονη κριτική το Γραφείο. Επίσης, χαρακτηρίζει αισιόδοξο τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για την ανάπτυξη 2,9% το 2015, σημειώνοντας πως «δεν είναι εμφανές από πού προκύπτει και αριθμητικά το 2,9%».

Αβεβαιότητες «βλέπει» στην τριμηνιαία έκθεσή του το ΓΠΚ και ως προς το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα του τρέχοντος έτους, οι οποίες οφείλονται «στις εκκρεμότητες της οικονομικής πολιτικής, στην πορεία των φορολογικών εσόδων (π.χ. αν θα επιτευχθεί η είσπραξη του 25% των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο) και στην κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος. Το ζήτημα είναι ότι οι σχεδιασμοί και ανασχεδιασμοί δεν έχουν τέλος, τροφοδοτώντας τη γενικότερη αβεβαιότητα, που με τη σειρά της εμποδίζει την ανάπτυξη».

Πέραν αυτών, ξεκαθαρίζει ότι η ρητορική του «τέλους του Μνημονίου» όπως διαμορφώθηκε «παραβλέπει το ευρωπαϊκό περιβάλλον και συνδέεται με αποφάσεις (προσφυγή στις «αγορές» για δανεισμό) που μπορεί να προκαλέσουν τεράστιο κόστος σε μια ήδη εξασθενημένη οικονομία και σκληρότερη εποπτεία από τις αγορές, που δεν είναι προβλέψιμες». Και σημειώνει πως εάν επέλθει νέα συμφωνία, εποπτεία της χώρας θα υπάρχει, είτε από τις αγορές είτε από την Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή