Μήνυμα συσπείρωσης με γεύμα Σαμαρά – Καραμανλή

Μήνυμα συσπείρωσης με γεύμα Σαμαρά – Καραμανλή

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνα συσπείρωσης εξέπεμψαν χθες οι κ. Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής. Οι δύο άνδρες επέλεξαν, εν αντιθέσει με το παρελθόν που οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους πραγματοποιήθηκαν μακριά από τα δημοσιογραφικά βλέμματα, το εστιατόριο του ξενοδοχείου Χίλτον, γνωρίζοντας εκ προοιμίου ότι η συνάντησή τους θα γινόταν άμεσα γνωστή. Υπό την έννοια αυτή, η εικόνα τής, αυτονόητης, συστράτευσης και ενότητας που εκπέμφθηκε, ενόψει της προεδρικής εκλογής και του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών εφόσον αυτή αποδειχθεί άκαρπη, είναι η μία και ίσως η μείζων παράμετρος της χθεσινής συνάντησης.

Τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από την Παναγή Κυριακού, όπου και το πολιτικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, επιχειρήθηκε να ελεγχθούν οι διαρροές σχετικά με όσα διημείφθησαν μεταξύ των δύο ηγετών. «Συνιστά είδηση ένα γεύμα μεταξύ φίλων;», φέρεται ειπών ο κ. Σαμαράς σε συνομιλητές του που τον ρώτησαν σχετικά. Αντιστοίχως, περί μιας γενικής πολιτικής συζήτησης σχετικά με τις επικείμενες εξελίξεις έκαναν λόγο και συνεργάτες του κ. Καραμανλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ο πρωθυπουργός που είχε και την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της δημόσιας συνάντησης των δύο, η οποία είχε οριστικοποιηθεί σε απευθείας τηλεφωνική επαφή προ ημερών. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης, ο κ. Σαμαράς φέρεται να παρουσίασε στον προκάτοχό του στην ηγεσία της Ν.Δ. την εκτίμησή του για τις εξελίξεις και εμφανίστηκε αισιόδοξος τόσο για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές για την αξιολόγηση και τη μεταμνημονιακή εποχή όσο και για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με κάποιες πηγές, φέρεται να ζήτησε από τον κ. Καραμανλή να συμβάλει και ο ίδιος προς αυτή την κατεύθυνση. Ο πρώην πρωθυπουργός, άλλωστε, διατηρεί ανοικτούς διαύλους επαφής με πολλά στελέχη που σήμερα βρίσκονται εκτός των νεοδημοκρατικών τειχών ενώ, όπως σημείωναν συνομιλητές του, η στήριξή του είναι, διαχρονικά, αυτονόητη.

Παρά τα σενάρια που, ευλόγως, πυροδότησε η συνάντηση, ζήτημα υποψηφιότητας του ιδίου του κ. Καραμανλή για την Προεδρία δεν ετέθη, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός δεν φαίνεται να έχει μεταβάλει στάση σε ό,τι αφορά τη μη εμπλοκή του στις πολιτικές και εκλογικές διαδικασίες για το αξίωμα. Αντιστοίχως, στο τραπέζι δεν ετέθη, προφανώς, ως θέμα συζήτησης και το εάν θα είναι ή όχι ο κ. Καραμανλής υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές, όποτε κι αν στηθούν κάλπες. Παρά τα σενάρια που διακινήθηκαν και τα οποία οι συνεργάτες του αντιμετώπισαν με καχυποψία, ο πρώην πρωθυπουργός ουδέποτε έχει αφήσει να εννοηθεί, τους τελευταίους μήνες, ότι δεν θα δώσει το παρών στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Θεσσαλονίκης.

Από εκεί και πέρα, η χθεσινή δημόσια συνάντηση των δύο και ανοίγματα που πραγματοποιούνται προς άλλα στελέχη σηματοδοτούν τη βούληση του Μαξίμου να διασκεδάσει την εικόνα έντασης στις σχέσεις με τους «καραμανλικούς». Μένει να φανεί εάν αυτή η προσέγγιση θα σηματοδοτηθεί και από άλλες κινήσεις, όπως, ενδεικτικά, η επιλογή «καραμανλικού» στελέχους για το υπ. Αμυνας, ως διαδόχου του κ. Αβραμόπουλου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή