Συμφωνία για όλα έως το τέλος του έτους

Συμφωνία για όλα έως το τέλος του έτους

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης ότι η «υπόθεση Ελλάδα» θα κλείσει εντός του έτους απέσπασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, κατά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του Β. Σόιμπλε, στο Βερολίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι στην επόμενη ημέρα της χώρας θα διαμορφωθεί μια νέα σχέση Ελλάδας – Ευρωζώνης, αφού δεν υπάρχουν νέα δάνεια. Αυτή θα είναι μία «προληπτική γραμμή πίστωσης» που θα λειτουργήσει ως δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα έναντι των αγορών, αλλά τα χαρακτηριστικά της είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση.

Επίσης, ένας από τους λόγους που ο κ. Σόιμπλε φέρεται να δεσμεύθηκε για άμεση επίλυση του θέματος είναι ότι θα πρέπει η συνολική συμφωνία για την Ελλάδα να περάσει από κοινοβουλευτικές διαδικασίες στη Γερμανία έως το τέλος του έτους. Ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε πως μεταξύ άλλων με τον κ. Σόιμπλε συζητήθηκε «το γεγονός πως στο τέλος της χρονιάς το πρόγραμμα τελειώνει και πρέπει να μπούμε σε μια νέα σχέση από την 1η Ιανουαρίου. Αυτό το καταλαβαίνει και η γερμανική πλευρά, ότι πρέπει σύντομα να βρούμε μια λύση, να οριοθετήσουμε αυτή τη σχέση». Το ζήτημα της επόμενης ημέρας της Ελλάδας θα βρεθεί και στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, παρουσία του κ. Χαρδούβελη, που θα τους ενημερώσει ενδελεχώς για τη χθεσινή συζήτησή του με τον κ. Σόιμπλε.

Στο πλαίσιο μιας «νέας σχέσης» κινήθηκαν και οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Euroworking Group (Ομάδα Εργασίας του Eurogroup) Τ. Βίζερ. «Θα υπάρξει κάποιο είδος προγράμματος, ένα είδος συμβατικής σχέσης μεταξύ των θεσμικών οργάνων και της Ελλάδας», σημείωσε και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας επιτρέπει η μελλοντική αυτή σχέση «να μην είναι όσο εντατική είναι τώρα, αλλά δεν θα εξαφανιστεί όπως στην περίπτωση της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας».

Κορυφαίος παράγοντας του ελληνικού υπουργείου ανέφερε αμέσως μετά πως «συζητάμε τη νέα σχέση» στην οποία δεν θα υπάρχει η «μικροδιαχείριση» που γίνεται σήμερα και «θα βρούμε κοινώς αποδεκτή λύση», ενώ εκτίμησε πως «αν οι αγορές δουν ότι υπάρχει “δίχτυ ασφαλείας”, τότε θα βελτιωθεί η εικόνα, θα πέσουν τα spreads, θα πέσουν τα επιτόκια» και η Ελλάδα θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές. Πάντως, ακόμα οι λεπτομέρειες του πώς θα λειτουργήσει η «πιστωτική γραμμή» δεν έχουν συμφωνηθεί.

Πέραν αυτών, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι «η τρόικα δεν αναφέρθηκε καθόλου» στη συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε. Ομως, είναι σαφές ότι για να κλείσει ο έλεγχος της τρόικας και να προχωρήσει η συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, υπάρχουν ανοικτά ζητήματα με την τρόικα που θα πρέπει να κλείσουν μέσα στον Νοέμβριο. Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του οικονομικού επιτελείου, η τρόικα δεν έχει βάλει ζήτημα μείωσης συντάξεων, ενώ πρόσθεσε πως το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο.

Σε ό,τι αφορά την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, η ηγεσία του υπ. Εργασίας είναι αποφασισμένη να ανοίξει το θέμα, καθώς θεωρεί την τροποποίηση του καθεστώτος λειτουργίας των συνδικάτων, το οποίο ισχύει από το 1982, κομβικό σημείο στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας. Νέα συνάντηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, του υπουργείου Εργασίας και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), σε ελληνικό έδαφος, μάλλον δεν θα υπάρξει, ενώ επί τάπητος τίθεται η «χαλάρωση των περιοριστικών όρων για τις απολύσεις συνδικαλιστών, η μείωση των συνδικαλιστικών αδειών και των λοιπών προνομίων (τα οποία ισχύουν, κυρίως, σε ΔEKO και τράπεζες), αλλά και οι χρόνοι προειδοποίησης για απεργίες». Παράλληλα, υπό εξέταση τίθεται και ο τρόπος χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στη συνάντηση των κ. Σαμαρά – Βενιζέλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή