Πανεπιστήμια «όμηροι» των απειλών

Πανεπιστήμια «όμηροι» των απειλών

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό τον φόβο των επεισοδίων από ηχηρές μειοψηφικές ομάδες συνεχίζουν να λειτουργούν τα ελληνικά ΑΕΙ. Χθες, η ηγεσία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποφάσισε στο παρά πέντε να μεταφέρει την εκδήλωσή της για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση του ΑΕΙ σε ξενοδοχείο της πόλης, καθώς υπήρξαν απειλές ότι θα γίνουν επεισόδια στο χώρο της εκδήλωσης μέσα στο κεντρικό ίδρυμα. Την ίδια στιγμή, βέβαια, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) οι φοιτητές αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε κατάληψη των σχολών του ιδρύματος, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα φύλαξης στα Προπύλαια. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί κρίσιμη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ.

Ειδικότερα, για την κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια του Παν. Ιωαννίνων, είχαν προγραμματισθεί για χθες επιστημονική ημερίδα στο συνεδριακό κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» και εκδήλωση με ομιλίες και ξενάγηση σε εκθέσεις χαρτών της Ηπείρου, ζωγραφικής και σπάνιων φαρμακευτικών δοχείων από τις συλλογές καθηγητών του ΑΕΙ. Στις εκδηλώσεις είχαν κληθεί και συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις ηγεσίες όλων των πανεπιστημίων της χώρας. Ομως, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Παν. Ιωαννίνων Παναγιώτης Σουκάκος, από ημέρες υπήρξαν φήμες για την πρόθεση φοιτητικών παρατάξεων να διαμαρτυρηθούν κατά τη διάρκεια των χθεσινών εκδηλώσεων, ενώ χθες το πρωί το συνεδριακό κέντρο είχε γεμίσει συνθήματα κατά των πρυτανικών αρχών και του Συμβουλίου. Ετσι αποφασίστηκε οι εκδηλώσεις να μεταφερθούν σε ξενοδοχείο της πόλης. Μία απόφαση που απέτρεψε τα επεισόδια, όμως, από κάποιους επικρίνεται. «Η υποχώρηση στην τρομοκρατία είναι λύση;» ρώτησε, μιλώντας στην «Κ», καθηγητής του Παν. Ιωαννίνων.

Πάντως, οι φοιτητές αριστερών παρατάξεων διαμαρτύρονται για τον νέο τρόπο λειτουργίας που θέλουν να καθιερώσουν στα ΑΕΙ οι ηγεσίες τους. Ενδεικτικά, στο Οικονομικό Παν. Αθηνών φοιτητές έχουν προγραμματίσει σήμερα (11 π.μ. στα γραφεία του ΕΛΚΕ) εκδήλωση κατά της διενέργειας διαγωνισμού για ανάθεση της φύλαξης σε εταιρεία securtity, ενώ στο ΕΚΠΑ ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Συγκλήτου, ο πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης κάλεσε τους φοιτητικούς συλλόγους να ορίσουν εκπροσώπους τους οι οποίοι θα συζητήσουν με τους συγκλητικούς τα φοιτητικά θέματα σήμερα στις 12.30. Ουδείς όρισε εκπροσώπους και αναμένεται ότι φοιτητές θα βρεθούν στα Προπύλαια από τις 9 π.μ. για να διαμαρτυρηθούν κατά των μέτρων φύλαξης των Προπυλαίων, και ευρύτερα του νέου τρόπου λειτουργίας των οργάνων του ΕΚΠΑ, που προωθεί ο Θ. Φορτσάκης. Πάντως, χθες, στη Νομική και τη Φιλοσοφική Σχολή οι φοιτητές δεν αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη των σχολών, ως μέσο πίεσης κατά των νέων μέτρων. Ομαλά κύλησε και η εκδήλωση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στα Προπύλαια στην οποία παρευρέθησαν ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο βουλευτής Χρήστος Μαντάς ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Νίκος Αλιβιζάτος στην κεντρική ομιλία τόνισε: «Οι πολιτικοί πιπιλίζουν το “όχι” πολύ εύκολα, ακόμη και για ελάσσονα ζητήματα. Να θυμίσω πόσα “όχι” έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, εν ονόματι των οσίων και ιερών του έθνους, ενάντια στους κάθε λογής ισχυρούς, εντός και εκτός επικρατείας, που επιβουλεύονται τάχα το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας; Στις περιπτώσεις αυτές ας είμαστε έτοιμοι να αντιτάξουμε το δικό μας “όχι”. Ας είμαστε, δηλαδή, έτοιμοι να αρνηθούμε τις υπεραπλουστεύσεις και τις παραποιήσεις, για να λέμε το “όχι”, όχι προς άγραν ψήφων, αλλά για τα ουσιώδη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή