Μπαρόζο: Στοιχημάτιζαν στο Grexit

Μπαρόζο: Στοιχημάτιζαν στο Grexit

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τις τελευταίες ημέρες και λίγο πριν παραδώσει το -για τα τελευταία 10 χρόνια- γραφείο του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάνει τον απολογισμό της θητείας του και κάθε φορά αναφέρεται στην Ελλάδα, καθώς ήταν «εξαιρετικά δραματικές οι στιγμές» που έζησε με τη χώρα μας, όπως λέει.

Χθες, στην τελευταία ενημέρωση Τύπου, ο κ. Μπαρόζο υπενθύμισε ότι «υπήρχαν πολλοί που στοιχημάτισαν στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν πάντα εναντίον τους. Για τον κ. Μπαρόζο, αν η Ελλάδα είχε βγει από το ευρώ, τότε και οι άλλες χώρες θα είχαν ακολουθήσει σαν ντόμινο, όμως «η Ευρώπη έδειξε την αλληλεγγύη της και η Ελλάδα έδειξε την υπευθυνότητά της».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, ο κ. Μπαρόζο τόνισε πως «η συζήτηση, τόσο για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα όσο και για τους όρους υπό τους οποίους αυτό θα συμβεί, συνεχίζεται. Αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, έχουμε όλοι καθήκον να είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα», ενώ υπογράμμισε ότι η απόφαση για την έξοδο της Ελλάδας θα ληφθεί από το Eurogroup τους επόμενους μήνες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει συνέντευξη του κ. Μπαρόζο στο πρακτορείο Reuters. Εκεί θυμάται, το κρίσιμο καλοκαίρι του 2012, να καλεί σε σύσκεψη τους κορυφαίους οικονομολόγους των ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών και να τους θέτει δύο ερωτήματα. «Πόσοι πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα είναι στην Ευρωζώνη μέχρι το τέλος του χρόνου» ήταν το πρώτο, στο οποίο όλοι -εκτός από έναν- απάντησαν ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει. Γιατί, όπως θυμάται, το βασικό σενάριο τότε ήταν το Grexit. H δεύτερη ερώτηση ήταν: «Πόσοι πιστεύετε ότι το ευρώ θα διατηρήσει τη σημερινή του μορφή» και η απάντηση ήταν 50/50.

Ο κ. Μπαρόζο θυμάται εκείνο τον Ιούλιο να προσπαθεί να πείσει τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να αγκαλιάσει τις ριζικές μεταρρυθμίσεις και συγχρόνως να προσπαθεί να πείσει την Αγκ. Μέρκελ να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, καθώς υπήρχαν «σημαντικές προσωπικότητες, ακόμα και στη γερμανική κυβέρνηση, που υποστήριζαν ότι καλύτερα θα ήταν να βγάλουμε την Ελλάδα και άλλους έξω ώστε να σωθούμε οι υπόλοιποι». Ο κ. Μπαρόζο δηλώνει ότι τότε χρειάστηκε να πείσει την κ. Μέρκελ. «Για εμένα το σημαντικό δεν ήταν να την πείσω γιατί τη συνέφερε να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά για τους κινδύνους που θα υπήρχαν αν δεν είχαμε την Ελλάδα στο ευρώ. Της είπα, θέλεις να πηδήξεις στο σκοτάδι; Και αυτό ήταν σημαντικό επιχείρημα σε μια γυναίκα που προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο και όχι να μεγιστοποιήσει το όφελος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή