Προειδοποίηση Φορτσάκη για τα έκτροπα

Προειδοποίηση Φορτσάκη για τα έκτροπα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κεντρική πολιτική σκηνή μεταφέρεται η απόφαση της νέας ηγεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών να εφαρμόσει μέτρα φύλαξης των Προπυλαίων και νέο τρόπο λειτουργίας των οργάνων του ιδρύματος. Χθες, μικρή ομάδα φοιτητών της Αριστεράς δεν επέτρεψε στη Σύγκλητο να συνεδριάσει, καθώς οι φοιτητές ήθελαν να επιβάλουν τις θέσεις τους αντιδρώντας στις αποφάσεις του πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη. Ο πρύτανης, πάντως, δηλώνει ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα -όπως κλήση της Αστυνομίας- για να αποτρέψει ανάλογα έκτροπα. «Επιδεικνύοντας ψύχραιμη σωφροσύνη, οι πρυτανικές αρχές απέφυγαν στην παρούσα φάση να ζητήσουν επέμβαση της Αστυνομίας στο εσωτερικό του πανεπιστημίου», ανέφερε η πρυτανεία. Τα γεγονότα σχολιάστηκαν από διάφορες πλευρές της πολιτικής σκηνής αλλά όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, λίγο μετά τις 9 π.μ. ομάδα 40 φοιτητών εισήλθε στην αίθουσα της Συγκλήτου στα Προπύλαια και απαίτησε να συμμετάσχει στη συνεδρίαση. Στόχος της, να επιβάλει διά της βίας τις θέσεις της. Πολύ γρήγορα η κατάσταση οξύνθηκε καθώς οι φοιτητές, σύμφωνα με την πρυτανεία, «επέμειναν με υβριστικό τρόπο και συμπεριφορά στο παράνομο αίτημά τους». Ετσι ο πρύτανης διέκοψε τη συνεδρίαση. Τότε η ομάδα φοιτητών απέκλεισε τις δύο εξόδους της αίθουσας (αλήθεια, πώς είχαν τα κλειδιά;) επιμένοντας να συνεδριάσει η Σύγκλητος! «Ακολούθησαν επανειλημμένες προκλήσεις από τους φοιτητές-δεσμοφύλακες, ακόμη και απειλές βίας στις απόπειρες εξόδου από την αίθουσα», ανέφερε η πρυτανεία. Επειτα από μία ώρα, διακόπηκε η ομηρία και οι φοιτητές αποχώρησαν.

«Επειδή η βούληση της συντριπτικής πλειονότητας της πανεπιστημιακής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας απαιτεί τη λειτουργία ενός ανοικτού στις ιδέες και δημοκρατικού δημόσιου πανεπιστημίου με σεβασμό στο Σύνταγμα και τήρηση των νόμων, οι πρυτανικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν όλα τα αναγκαία και προβλεπόμενα εκ του νόμου μέτρα, ώστε να μην επαναληφθούν οι σημερινές θλιβερές, παράνομες και αντιδημοκρατικές ενέργειες», ξεκαθάρισε η πρυτανεία, ορίζοντας νέα συνεδρίαση Συγκλήτου για αύριο.

Για τα έκτροπα ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος δήλωσε ότι «με το “έτσι θέλω” μια χούφτα “μπαχαλάκηδες” ματαίωσαν τη συνεδρίαση. Η πράξη τους συνιστά έκφραση αδίστακτου αυταρχισμού. Ολες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις έχουν υποχρέωση να καταδικάσουν τις πρακτικές αυτές και να απαιτήσουν σεβασμό στους νόμους, στους χιλιάδες φοιτητές και στις οικογένειές τους που τόσα βάρη σηκώνουν για τις σπουδές τους. Σήμερα, που η χώρα αρχίζει να στέκεται στα πόδια της, είναι αδιανόητο κάποιοι να προσφέρουν πολιτική κάλυψη σε “μπαχαλάκηδες”». Το «Ποτάμι» έκανε λόγο για «κομματικούς γκαουλάιτερ που δεν βάζουν μυαλό», ενώ ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι «η μεταπολιτευτική παρεξήγηση πως τα ΑΕΙ ανήκουν στον οποιονδήποτε που μπορεί να κάνει ό,τι θέλει πρέπει να λάβει τέλος». Και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης χαρακτήρισε τα γεγονότα απαράδεκτα. «Οσοι κάποτε αγωνίστηκαν για το πανεπιστημιακό άσυλο μόνο αυτό δεν είχαν στο μυαλό τους», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή