Ερωτικές σύντροφοι κατά καρκίνου προστάτη

Ερωτικές σύντροφοι κατά καρκίνου προστάτη

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Η έντονη και συχνή σεξουαλική δραστηριότητα θωρακίζει τους άνδρες από τον καρκίνο του προστάτη. Αυτό είναι το συμπέρασμα Καναδών ερευνητών, που διαπίστωσαν πως όσοι άνδρες έχουν κοιμηθεί με τουλάχιστον 20 γυναίκες στη διάρκεια της ζωής τους αντιμετωπίζουν 28% μικρότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο στον προστάτη και 19% να εκδηλώσουν επιθετικούς όγκους. «Είναι πιθανό η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων να συνεπάγεται μεγαλύτερη συχνότητα εκσπερμάτισης, που είναι γνωστό ότι έχει προστατευτικές συνέπειες για τον καρκίνο του προστάτη», σχολίασε η επικεφαλής της μελέτης Μαρί Ελίζ Παράν. Ωστόσο οι άνδρες με 20 και πλέον άρρενες συντρόφους είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο. Το ίδιο ισχύει και για τους παρθένους, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ. Η ερμηνεία είναι πως οι πολυγαμικοί γκέι άνδρες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μολυνθούν από κάποια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια και να αναπτύξουν κάποιο τραύμα στον προστάτη στη διάρκεια της συνουσίας.

Η μελέτη είχε δείγμα 3.208 άνδρες και διενεργήθηκε από το 2005 ώς το 2009. Τους ζητήθηκε να δώσουν πληροφορίες για τον τρόπο ζωής τους και τις σεξουαλικές τους εμπειρίες. Σε αυτό το διάστημα 1.590 από τους συμμετέχοντες εκδήλωσαν καρκίνο του προστάτη. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Επιδημιολογία του Καρκίνου, είναι η πρώτη του είδους που πιστοποιεί μία σύνδεση ανάμεσα στον αριθμό των ερωτικών συντρόφων και τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη. Παρ’ όλα αυτά η ερευνήτρια Παράν δεν θεωρεί ότι θα πρέπει οι υγειονομικές αρχές να ενθαρρύνουν τους άνδρες να κάνουν σεξ με όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες.

Στο μεταξύ έτερη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική, προειδοποιεί ότι η θεραπεία για καρκίνο του προστάτη, στην οποία υποβάλλονται χιλιάδες άνδρες, είναι πιθανό να ευθύνεται για θανατηφόρα καρδιακά νοσήματα. Σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η θεραπεία με ADT επιτείνει την πιθανότητα θανάτου μεταξύ ανδρών που παρουσιάζουν ήδη καρδιακά προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά ειδικοί επισημαίνουν ότι τα πλεονεκτήματα από την ορμονοθεραπεία υπερβαίνουν κατά πολύ τους δυνάμει κινδύνους από τη λήψη των σκευασμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή