ΕΒΖ: η γενική συνέλευση στις 21/11 θα εγκρίνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης

ΕΒΖ: η γενική συνέλευση στις 21/11 θα εγκρίνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ που ανακοινώθηκε στις 15 Ιουλίου 2014 και περιλαμβάνει το κλείσιμο δύο μονάδων καλείται να εγκρίνει το σώμα των μετόχων που θα παρευρεθεί στην ετήσια γενική συνέλευση την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», έχει αποκλειστεί προς το παρόν από τον ειδικό εκκαθαριστή της πρώην Αγροτικής Τράπεζας η πιθανότητα και τρίτου διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση της ΕΒΖ, μετά τους δύο αποτυχημένους διαγωνισμούς που προηγήθηκαν, αφού η εταιρεία έχει απομείνει με ένα μόνο εργοστάσιο στην Ελλάδα, η αξία της έχει απομειωθεί και πρόθεση της πιστώτριας τράπεζας είναι να εξαντληθεί όλο το χρονοδιάγραμμα μέχρι και το καλοκαίρι του 2015.

Το εργοστάσιο της Ορεστιάδας, που ανέστειλε τη λειτουργία του τον περασμένο Ιούλιο, απασχολούσε 47 άτομα, ενώ το 2009 απασχολούσε 260 εργαζομένους. Αντίστοιχα το εργοστάσιο των Σερρών, που επίσης ανέστειλε τη λειτουργία του τον Ιούλιο, απασχολούσε 59 εργαζομένους όταν προ πενταετίας απασχολούσε 106 άτομα. Η πτωτική πορεία της ΕΒΖ άρχισε όταν μειώθηκαν οι ποσοστώσεις για τη ζάχαρη, το 2006, με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης – και το συνακόλουθο ξήλωμα εργοστασίων σε Λάρισα και Ξάνθη με σχέδια, από τότε, να μετατραπούν σε εργοστάσια βιοαιθανόλης, που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Ηδη η ΕΒΖ την παρελθούσα χρήση 2013-2014 εμφάνισε ζημίες μετά από φόρους ύψους 49,924 εκατ. ευρώ έναντι επίσης ζημιών 10,852 εκατ. ευρώ της χρήσης 2012-2013.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ΕΒΖ τον περασμένο Σεπτέμβριο υπέβαλε αίτημα νέας χρηματοδότησης, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης από την πιστώτρια τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή