Με αύρα Ξενόπουλου στο «Ρεξ» από το Εθνικό Θέατρο

Με αύρα Ξενόπουλου στο «Ρεξ» από το Εθνικό Θέατρο

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πολυαναμενόμενη πρεμιέρα, μια παράσταση που θα μας ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή. Αύριο το βράδυ στο θέατρο Rex-Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» ανεβαίνει το έργο οι «Μυστικοί αρραβώνες» του Γρηγορίου Ξενόπουλου. Ο χώρος του θεάτρου έχει μεταμορφωθεί σε ένα αθηναϊκό σαλόνι της Μπελ Επόκ. Σε αυτή την ατμόσφαιρα θα ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο, στην παράσταση που σκηνοθέτησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού, Σωτήρης Χατζάκης. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα, πιο διαχρονικά και ερωτικά έργα του Ξενόπουλου, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά από το Εθνικό Θέατρο. Ακόμη πιο γοητευτικό το καθιστά το γεγονός ότι στηρίζεται στη ζωή του Γρηγορίου Ξενόπουλου που είναι ο κεντρικός ήρωας και στη σχέση του με τη γνωστή ποιήτρια Θεώνη Δρακοπούλου η Μυρτιώτισσα.

Ο ζωγράφος Νάσος Ανάστης είναι περιζήτητος στους κύκλους των φιλότεχνων αστών. Πλούσιοι έμποροι, δικαστικοί, τραπεζίτες αλλά και όμορφες δεσποινίδες επιδιώκουν τη συναναστροφή μαζί του. Ανάμεσα σε αυτές, η νεαρή Θάλεια τού εξομολογείται με τόλμη τον έρωτά της. Στην αλληλογραφία που ακολουθεί ανάμεσά τους, το πάθος δεν μπορεί να μείνει κρυφό. Ο Νάσος ερωτεύεται παράφορα τη Θάλεια και βάζει σε κίνδυνο τον μυστικό του αρραβώνα με την Καίτη. Η επιταγή του καθήκοντος, αλλά και μια μεγάλη παρεξήγηση, οδηγούν τον Νάσο σε μια επιλογή που θα τον βυθίσει στη δυστυχία. Τα χρόνια περνούν και οι δρόμοι των δύο ερωτευμένων έχουν χωρίσει. Οταν έπειτα από χρόνια ξανασυναντηθούν, ο Νάσος θα καταλάβει πως ο έρωτας ανάμεσά τους είναι ακόμη ζωντανός και πως τα πάντα καταστράφηκαν από μία παρεξήγηση.

Σε αυτή τη νέα παράσταση του Εθνικού Θεάτρου τα σκηνικά και κοστούμια επιμελήθηκε η Ερση Δρίνη, τη μουσική ο Θοδωρής Οικονόμου, τη χορογραφία η Κική Μπάκα. Παίζουν οι Αλκις Κούρκουλος, Μαρίνα Καλογήρου, Αλέξης Γεωργούλης, Δανάη Σκιάδη, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Ευδοκία Ρουμελιώτη κ.ά.

Ανοίγει και πάλι στην Πειραιώς η ιστορική Δημοτική Πινακοθήκη

Καλή είδηση για την Αθήνα αλλά και για τον κόσμο της τέχνης είναι η επαναλειτουργία του παλαιού κτιρίου της Δημοτικής Πινακοθήκης στην οδό Πειραιώς 51. Το παλιό Βρεφοκομείο, το ιστορικό νεοκλασικό κτίριο έργο του Παναγιώτη Κάλκου (1875), που συνδέθηκε με την ιστορία της Αθήνας και απαθανατίστηκε και από σπουδαίους φωτογράφους σε δύσκολες εποχές, όπως τη Βούλα Παπαϊωάννου, ανοίγει και πάλι τις πόρτες του, στην πλατεία Κουμουνδούρου.

Πολυσήμαντη η είδηση για πολλούς λόγους. Η Δημοτική Πινακοθήκη, που διατηρεί και το κτίριο στο Μεταξουργείο, με την επαναλειτουργία της θα φέρει ζωή και φιλότεχνο κοινό στην περιοχή. Οι συλλογές της, πλούσιες και σημαντικές, αξίζουν μεγαλύτερη προβολή και επικοινωνία γιατί αφηγούνται επί της ουσίας τη διαδρομή της νεοελληνικής ζωγραφικής.

Εγκαίνια, λοιπόν, το βράδυ της Δευτέρας 3 Νοεμβρίου, ώρα 7.30 μ.μ., με την πρώτη, συμβολικού χαρακτήρα και θέματος, έκθεση που τιμά τα 180 χρόνια της Αθήνας ως πρωτεύουσας, παρουσιάζοντας πάνω από 100 εικαστικά έργα κορυφαίων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών με θέμα όψεις, σκηνές και πρόσωπα της αθηναϊκής ζωής. Το κοινό θα μπορεί να δει έργα των Αγγελου Γιαλλινά, Δημήτρη Φιλιππότη, Ερνέστου Τσίλλερ, Γεωργίου Ιακωβίδη, Κωνσταντίνου Παρθένη, Περικλή Βυζάντιου, Δημητρίου Γαλάνη, Γεράσιμου Στέρη και πολλών ακόμη. Η έκθεση, την οποία επιμελούνται η Κάλλη Πετροχείλου και ο Γιάννης Κολοκοτρώνης και απλώνεται σε πέντε θεματικές ενότητες, είναι μια παραγωγή που εντάσσεται στις δράσεις του Οργανισμού Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλησης, που ξεκινά τώρα ανανεωμένος με στόχο να δώσει ζωή σε σειρά από κτίρια και χώρους ενεργοποιώντας δημιουργικές δυνάμεις.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο ίδιος ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. Οι ώρες λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης είναι Τρίτη – Σάββατο 10.00-19.00 και Κυριακή 10.00-15.00 (τη Δευτέρα είναι κλειστά).

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή