Ισραήλ: «Ατυχής» η αναγνώριση της Παλαιστίνης από τη Σουηδία

Ισραήλ: «Ατυχής» η αναγνώριση της Παλαιστίνης από τη Σουηδία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ χαρακτήρισε σήμερα ατυχή την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από τη Σουηδία, η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να ενισχύσει τους εξτρεμιστές.

«Είναι μια ατυχής απόφαση, η οποία ενισχύει τα εξτρεμιστικά στοιχεία και την απορριπτική πολιτική των Παλαιστινίων», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν.

«Η σουηδική πρωτοβουλία προκαλεί μεγάλη ζημιά και ουδεμία ωφέλεια έχει», τονίζει.

Η επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας Μάργκοτ Βάλστρομ ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα της αναγνωρίζει με διάταγμα το κράτος της Παλαιστίνης.

Ο Λίμπερμαν επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων θα έπρεπε, σύμφωνα με το Ισραήλ, να προηγηθούν της αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους.

Πρωτοβουλίες όπως αυτή της Σουηδίας «ενισχύουν τις μη ρεαλιστικές αξιώσεις των Παλαιστινίων και απομακρύνουν την πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας», δήλωσε.

Ανακλήθηκε ο Ισραηλινός πρεσβευτής στη Στοκχόλμη

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, το Ισραήλ ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στην Στοκχόλμη.

«Αυτό δείχνει πραγματικά την ενόχλησή μας και τον εκνευρισμό μας έπειτα από μια ανώφελη απόφαση που δεν συμβάλλει στο ενδεχόμενο επιστροφής στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Εμάνουελ Νάχσον, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Ισαάκ Μπάχμαν, που βρίσκεται στη Στοκχόλμη από το 2012, εκλήθη να επιστρέψει στο Ισραήλ και να παραμείνει στη χώρα για ένα αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα, συνέχισε ο Νάχσον.

ΟΗΕ: Να σεβαστεί το Ισραήλ τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε για άλλη μια φορά σήμερα την ισραηλινή κυβέρνηση να διασφαλίσει τον σεβασμό του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης για τους Παλαιστίνιους των κατεχομένων εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας της Γάζας.

Μετά την περιοδική εξέταση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της ισραηλινής κυβέρνησης, η Επιτροπή συνέστησε μεταξύ άλλων "να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων κατοίκων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ όσον αφορά την ελευθερία μετακίνησης και επιλογής του τόπου κατοικίας τους".

Όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ υποβάλλονται περιοδικά σε τέτοιες εξετάσεις. Για το Ισραήλ, αυτή ήταν η τέταρτη φορά που η Επιτροπή εξετάζει εάν τηρεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στα συμπεράσματά της η Επιτροπή ζητά επίσης να σταματήσουν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις γης και η διανομή εκτάσεων για την επέκταση των εβραϊκών οικισμών και να σταματήσει η οικοδόμηση και η επέκταση τέτοιων οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και του Γκολάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή