Γιατί κοκκινίζουμε;

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σου μιλώ και κοκκινίζεις κι έχεις προδοθεί» λέει το γνωστό τραγούδι εξηγώντας τι ακριβώς συμβαίνει ως ανθρώπινη αντίδραση στο πρόσωπό μας και προδίδει την ντροπή ή την αμηχανία μας. Οι επιστήμονες βέβαια εξηγούν ότι δεν κοκκινίζουμε μόνο λόγω συναισθημάτων αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι που δημιουργούν αυτό το φαινόμενο.

1. Είναι γονιδιακό: Η καθηγήτρια δερματολογίας Whitney Bowe εξηγεί ότι οι άνθρωποι ‘κέλτικης καταγωγής και από την ανατολική Ευρώπη έχουν μεγαλύτερη τάση να κοκκινίζουν. Εφόσον το δέρμα τους είναι πιο χλωμό είναι βέβαια και πιο εμφανές. Όσοι έχουν ανοιχτό δέρμα είναι περισσότερο επιρρεπείς και ταυτόχρονα το κοκκίνισμα φαίνεται περισσότερο».

2. Κοκκινίζουμε όταν είμαστε αγχωμένοι: Ο καθηγητής δερματολογίας στο Weill Cornell νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, Mitchell Kline, εξηγεί ότι όταν αισθανόμαστε άγχος ή μια ανησυχία το σώμα μας απελευθερώνει αδρεναλίνη, η οποία διευρύνει τα αγγεία και μας κάνει να κοκκινίζουμε».

3. Οι κακές συνήθειες: Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και το κάπνισμα έχουν την ίδια επίδραση στον οργανισμό: αποσυνθέτουν το κολλαγόνο με αποτέλεσμα να γίνονται πιο εμφανή τα αγγεία του προσώπου.

4. Η γυμναστική: Όταν κάνουμε γυμναστική ιδρώνουμε και ζεσταινόμαστε. Η ζέστη αυτή κάνει τα μάγουλά μας κόκκινα γιατί ο οργανισμός προσπαθεί να επαναφέρει τη σωστή θερμοκρασία διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία.

5. Ορισμένες τροφές μας κάνουν να κοκκινίζουμε: Οτιδήποτε είναι ζεστό, όπως μια σούπα ή μια κούπα καφέ μπορεί να εντείνει το κοκκίνισμα. Το αλκοόλ και τα πικάντικα φαγητά επιτείνουν το πρόβλημα, οπότε ελέγξτε ποια τρόφιμα σας κάνουν να κοκκινίζετε και προσπαθήστε να τα αποφύγετε.

Πώς θα το αποτρέψετε;

Εάν βάλετε μια πετσέτα βουτηγμένη σε κρύο νερό και την αφήσετε στο πρόσωπό σας για 20 δευτερόλεπτα το χρώμα σας θα επανέλθει. Μια άλλη απλή λύση είναι η λεβάντα. Η επιδερμίδα αντιδράει στη θεραπευτική και χαλαρωτική μυρωδιά της λεβάντας βοηθώντας σας να ηρεμήσετε και να μην αισθάνεστε αγχωμένη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή