Επιβραδύνεται η εξάπλωση Εμπολα

Επιβραδύνεται η εξάπλωση Εμπολα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο ρυθμός εμφάνισης των νέων λοιμώξεων στη Λιβερία να επιβραδύνεται, αλλά η υγειονομική κρίση δεν έχει ακόμα τελειώσει, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Πρόκειται για μία τάση η οποία πράγματι καταγράφεται στη Λιβερία. Πιθανώς εκεί η εξάπλωση της επιδημίας να επιβραδύνεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπρους Αϊλγουόρντ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του διεθνούς υγειονομικού οργανισμού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Εχουμε όλο και περισσότερα στοιχεία, που δείχνουν ότι τα κράτη που μαστίζονται σήμερα από την επιδημία αιμορραγικού πυρετού Εμπολα μπορούν τελικά να την ξεπεράσουν», επισήμανε ο Αϊλγουόρντ, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι θα ήταν μεγάλο λάθος να θεωρηθεί από οποιονδήποτε ότι η επιδημία βρίσκεται υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που διαθέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα κρούσματα αιμορραγικού πυρετού Εμπολα ανέρχονται σε 13.703 (ενώ το περασμένο Σάββατο είχαν μόλις ξεπεράσει τις δέκα χιλιάδες). Ωστόσο, η αύξηση αυτή, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποδίδεται στη στατιστική καταγραφή κρουσμάτων τα οποία είχαν εμφανιστεί από καιρό αλλά δεν είχαν συμπεριληφθεί στις στατιστικές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Λιβερία είχε 6.535 κρούσματα Εμπολα, η Σιέρα Λεόνε 5.235 κρούσματα και η Γουινέα, όπου και άρχισε η επιδημία στα τέλη του περασμένου χρόνου, 1.906 κρούσματα. Στο γειτονικό Μάλι, όπου ένα κορίτσι δύο ετών πέθανε από Εμπολα την περασμένη εβδομάδα ύστερα από πολύωρο ταξίδι με λεωφορείο από τη Γουινέα, δεν καταγράφηκαν νέες λοιμώξεις.

Πάντως, ο αναπληρωτής επικεφαλής του ΠΟΥ σημείωσε ότι τα στοιχεία που έχουν οι ειδικοί στα χέρια τους και τα οποία προέρχονται από πολλές πηγές, όπως είναι παραδείγματος χάρη τα γραφεία τελετών αλλά και τα κέντρα θεραπείας που καταγράφουν περιορισμό των εισαγωγών νέων ασθενών, υποδεικνύουν ότι υπάρχει τάση μείωσης των κρουσμάτων σε ολόκληρη σχεδόν τη Λιβερία. Ειδικότερα, όπως τονίζει ο Μπρούς Αϊλγουόρντ, η καλύτερη ενημέρωση των τοπικών κοινοτήτων για την ασθένεια και τους τρόπους που μεταδίδεται, ο γρήγορος εντοπισμός των επαφών αυτών που αρρώστησαν από τον θανατηφόρο ιό και η εφαρμογή ασφαλέστερων πρακτικών ενταφιασμού των νεκρών, όλα συνέβαλαν στη μείωση των λοιμώξεων.

Στρατιώτες σε καραντίνα

Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να τίθενται σε καραντίνα επί 21 ημέρες όλοι οι στρατιώτες που επιστρέφουν στις ΗΠΑ από τη Δυτική Αφρική. Ωστόσο, η Αμερικανίδα νοσηλεύτρια που είχε επιστρέψει πρόσφατα από την Αφρική όπου περιέθαλπε ασθενείς με αιμορραγικό πυρετό Εμπολα αποφάσισε να παραβιάσει την κατ’ οίκον καραντίνα που της είχε επιβληθεί από τις Αρχές και να κάνει μια πρωινή βόλτα με το ποδήλατο παρέα με τον σύντροφό της. Η Κάκι Χίκοξ και ο φίλος της πέρασαν μπροστά από δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία χωρίς να ανταλλάξουν ούτε μία λέξη. Το θέμα της καραντίνας που εφαρμόζεται από κάποιες πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ αποτελεί θέμα οξύτατης αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ.

Τέλος, Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να επιβάλουν καραντίνα επί 21 ημέρες σε οποιονδήποτε ξένο εισέρχεται στη χώρα. Η ανακοίνωση, η οποία διανεμήθηκε στις ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες που βρίσκονται στην Πιονγιάνγκ, ανέφερε ότι ανεξαρτήτως της χώρας προέλευσης όλοι οι επισκέπτες θα τίθενται σε καραντίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή