Βενιζέλος: Στόχος η συνολική συμφωνία με τους εταίρους

Βενιζέλος: Στόχος η συνολική συμφωνία με τους εταίρους

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιλογή της κυβέρνησης να προωθήσει το «ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση και το Μνημόνιο» τις προηγούμενες ημέρες, υπερασπίστηκε χθες ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ με θέμα «η κοινωνική προστασία και πρόνοια εν μέσω κρίσης. Προκλήσεις και προοπτικές», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση ορθώς προχωρά σε αυτή την οδό, επιθυμώντας το κυβερνητικό σχέδιο «να γίνει ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους μας», παρά την αντίδραση των αγορών τις προηγούμενες ημέρες. Επ’ αυτού, ο κ. Βενιζέλος άφησε σαφείς αιχμές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι δεν είναι επικίνδυνο να σχεδιάζεται η έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο και την επιτήρηση του ΔΝΤ, αλλά «το να διατυμπανίζεις ψεύτικες υποσχέσεις στη ΔΕΘ και να μη διδάσκεσαι από αυτά που έχει ζήσει η χώρα αλλά και όλη η Ευρώπη».

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι έχει μεγάλη σημασία «να μαθαίνουμε από τα λάθη του πολιτικού συστήματος» και επανέλαβε ότι προ του 2009 έχουν ψηφιστεί «ψέματα με μεγάλες πλειοψηφίες», αλλά σήμερα «όποιος νομίζει ότι θα ξαναβρεί έναν χαμένο παράδεισο μέσα από την επάνοδο στο ψέμα, τη δημαγωγία και τις πελατειακές σχέσεις, κάνει απλώς λάθος και χάνει τον χρόνο του». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «πολιτικούς που ακολουθούν την πεπατημένη», καταγγέλλουν τη μεταπολίτευση, «αλλά θέλουν να επαναλάβουν τις χειρότερες και πιο άρρωστες εκδοχές της».

Υπεραμύνθηκε και των πεπραγμένων της κυβέρνησης του κ. Γ. Παπανδρέου το 2010-2011, λέγοντας: «Εάν δεν αναλαμβάναμε το πολιτικό, συναισθηματικό και ηθικό κόστος των δύσκολων αποφάσεων το 2010-2011, μόνοι μας δυστυχώς την περίοδο εκείνη, θα είχε χαθεί ο έλεγχος και τώρα δεν θα συζητούσαμε για μεγάλα ποσοστά ανεργίας, αλλά θα ψάχναμε να βρούμε κάποια μικρά, ελάχιστα ποσοστά απασχόλησης». Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε, επίσης, ότι «δεν είναι το Μνημόνιο που έφερε την κρίση, αλλά η κρίση που έφερε το Μνημόνιο και οι δραματικές επιπτώσεις που βιώνει η ελληνική κοινωνία, η οικογένεια, η επιχείρηση, είναι παρά το μέγεθός τους και τη σκληρότητά τους, οι μικρότερες δυνατές σε σχέση με αυτό που θα μπορούσε να έχει περάσει η χώρα και που το ζούμε σε άλλες περιοχές του κόσμου».

Νωρίτερα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκαν από τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Δένδια για τη νομοθετική ρύθμιση που αφορά τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να ληφθεί πρόνοια ως προς τη ρύθμιση και των αγροτικών χρεών που έχουν συναφθεί με το σκέλος της πρώην Αγροτικής Τράπεζας που δεν ιδιωτικοποιήθηκε (η «κακή» τράπεζα), αλλά και με την Τράπεζα Πειραιώς, με την εγγύηση του Δημοσίου. Ζήτησαν, επίσης, να υπάρχει στον νέο νόμο ρύθμιση και για όσους δανειολήπτες είχαν ενήμερα στεγαστικά δάνεια, ώστε να φανεί ότι επιβραβεύεται η συνεπής στάση. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Δένδιας και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν ότι πρέπει να παραταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή