Ενημέρωση των ΚΤΕ Οικονομικών και Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ για τα “κόκκινα” δάνεια από τον Ν. Δένδια

Ενημέρωση των ΚΤΕ Οικονομικών και Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ για τα “κόκκινα” δάνεια από τον Ν. Δένδια

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τη ρύθμιση για τα "κόκκινα" δάνεια ενημέρωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκος Δένδιας, τους Κοινοβουλευτικούς Τομείς Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών και Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, σε κοινή συνεδρίαση των δύο Τομέων που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, στη Βουλή. Παρών εκ μέρους του υπουργείου ήταν και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε ότι υπάρχουν 4 κατηγορίες που αφορούν: Τα "κόκκινα" δάνεια των επιχειρήσεων, τα στεγαστικά, τα δάνεια των δανειοληπτών που είναι ενήμεροι, καθώς επίσης και η μετακίνηση πόρων στην ιδιωτική οικονομία, δηλαδή η δημιουργία ενός ταμείου για την ανάπτυξη.

Κατά τις ίδιες πηγές, έχει προχωρήσει το ζήτημα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, αλλά δεν είναι έτοιμο ακόμα το τελικό κείμενο. Ως προς αυτά, αναφορικά με την κατηγορία των μικρών επιχειρήσεων με τζίρο μέχρι 2,5 εκ. ανά έτος, που αφορά 170.000 δανειολήπτες (επιχειρήσεις και επαγγελματίες) που οφείλουν 13 δισ. από τα συνολικά 38 δισ. των επιχειρήσεων και επαγγελματιών και είναι τουλάχιστον 90 ημέρες υπερήμεροι, σχεδιάζεται η διαγραφή του 50% επί του συνόλου του χρέους που έχουν αυτοί. Η δεύτερη κατηγορία είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 2,5 εκ., όπου για να γίνει οποιαδήποτε ρύθμιση θα πρέπει να προκύψει συμφωνία του 50,1% των πιστωτών, τραπεζών. Για την κατηγορία αυτή υπάρχει και ο στόχος να ρυθμιστούν επιπλέον και οι οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κατά τις ίδιες πηγές, το ΠΑΣΟΚ έθεσε δύο κεντρικά θέματα: Να υπάρξει πρόνοια για ρύθμιση και των αγροτικών χρεών σε δάνεια που έχουν στην "κακή" ΑΤΕ και στην Πειραιώς που είναι με εγγύηση του δημοσίου και να γίνει συζήτηση επ' αυτού και με το ΥΠΟΙΚ.

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε το ΠΑΣΟΚ είναι στη φιλοσοφία του νόμου να διαφαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον και για τις κατηγορίες των στεγαστικών δανείων και των δανειοληπτών που παρά την κρίση ήταν ενήμεροι στις υποχρεώσεις τους απέναντι στις τράπεζες. Τέλος, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να περιλαμβάνεται και να υπάρξει βέβαια η προστασία της πρώτης κατοικίας, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι ο κ. Δένδιας απάντησε ότι θα υπάρχει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή